Elegancki sernik amerykański sprawdzi się na każdej imprezie. Wyjątkowy deser dla wymagających
Amerykański sernik charakteryzuje się niezwykle kremową i aksamitną konsystencją. Nie zawiera w sobie żadnych dodatków, można natomiast serwować go z owocami czy czekoladą. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest niezwykle delikatny. Twoi znajomi będą zachwyceni jego smakiem.
Przed przygotowaniem sernika upewnij się, że wszystkie niezbędne składniki mają temperaturę pokojową. Najlepsze sernik to na bazie serka kremowego, jednak możesz użyć też twarogu z wiaderka. Spód sernika wykonany jest z ciasteczek pełnoziarnystych, które dodają mu intrygującego, lekko słonawego posmaku.
Prosty przepis na kremowy amerykański sernik
Składniki:
Spód:
165 g ciasteczek pełnoziarnistych (typu Digestive)
1/4 kostki masła
Masa serowa:
1 kg serka kremowego typu Philadelphia
3/4 szklanki cukru pudru
200 g kwaśnej gęstej śmietany
4 jajka
50 g mąki pszennej
Sernik amerykański krok po kroku
Ciasteczka pełnoziarniste zmiel lub drobno pokrusz (np. przy użyciu tłuczka). W garnuszku rozpuść masło a następnie wymieszaj je z ciasteczkami za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę na spód sernika przełóż do tortownicy, dokładnie ugnieć.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód na sernik przez ok. 15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie możesz przystąpić do przygotowania masy serowej.
Do miski dodaj wszystkie składniki na masę. Aby sernik wyszedł gładki i bez grudek, miksuj całość tylko do momentu połączenia się ich. Używaj niskich obrotów miksera.
Sernik amerykański piecze się w kąpieli wodnej. W związku z tym w czajniku przygotuj wrzącą wodę a tortownicę z przygotowanym spodem owiń szczelnie po bokach folią aluminiową. Zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu masy podczas pieczenia. Przygotuj również naczynie żaroodporne, w które będziesz w stanie wstawić tortownicę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj. Wrzątek wlej do naczynia żaroodpornego, następnie ostrożnie wstaw do niej przygotowany sernik w tortownicy. Piecz całość przez ok. 45 minut, a następnie kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Jeśli chcesz, aby wierzch sernika pozostał biały, po zmniejszeniu temperatury przykryj go z wierzchu folią aluminiową. Stopień upieczenia sprawdź na środku za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Jeśli sernik nie jest jeszcze ścięty, wydłuż czas pieczenia.
Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim ciasto jeszcze na ok. godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnij i pozwól całkowicie ostygnąć. Na koniec przełóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik amerykański to nie jedyna nasza propozycja na to ciasto. W zanadrzu mamy też jego bardziej tradycyjną odsłonę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z pora. Nietypowy dodatek doskonale balansuje smak
Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem