Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Elegancki sernik amerykański sprawdzi się na każdej imprezie. Wyjątkowy deser dla wymagających
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 05.09.2022 17:45

Elegancki sernik amerykański sprawdzi się na każdej imprezie. Wyjątkowy deser dla wymagających

sernik amerykański
Canva / congerdesign z Pixabay

Amerykański sernik charakteryzuje się niezwykle kremową i aksamitną konsystencją. Nie zawiera w sobie żadnych dodatków, można natomiast serwować go z owocami czy czekoladą. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest niezwykle delikatny. Twoi znajomi będą zachwyceni jego smakiem.

Przed przygotowaniem sernika upewnij się, że wszystkie niezbędne składniki mają temperaturę pokojową. Najlepsze sernik to na bazie serka kremowego, jednak możesz użyć też twarogu z wiaderka. Spód sernika wykonany jest z ciasteczek pełnoziarnystych, które dodają mu intrygującego, lekko słonawego posmaku.

Prosty przepis na kremowy amerykański sernik

Składniki:

Spód:

  • 165 g ciasteczek pełnoziarnistych (typu Digestive)

  • 1/4 kostki masła

Masa serowa:

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany

  • 4 jajka

  • 50 g mąki pszennej

Sernik amerykański krok po kroku

Ciasteczka pełnoziarniste zmiel lub drobno pokrusz (np. przy użyciu tłuczka). W garnuszku rozpuść masło a następnie wymieszaj je z ciasteczkami za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę na spód sernika przełóż do tortownicy, dokładnie ugnieć.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód na sernik przez ok. 15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie możesz przystąpić do przygotowania masy serowej.

Do miski dodaj wszystkie składniki na masę. Aby sernik wyszedł gładki i bez grudek, miksuj całość tylko do momentu połączenia się ich. Używaj niskich obrotów miksera.

Sernik amerykański piecze się w kąpieli wodnej. W związku z tym w czajniku przygotuj wrzącą wodę a tortownicę z przygotowanym spodem owiń szczelnie po bokach folią aluminiową. Zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu masy podczas pieczenia. Przygotuj również naczynie żaroodporne, w które będziesz w stanie wstawić tortownicę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj. Wrzątek wlej do naczynia żaroodpornego, następnie ostrożnie wstaw do niej przygotowany sernik w tortownicy. Piecz całość przez ok. 45 minut, a następnie kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Jeśli chcesz, aby wierzch sernika pozostał biały, po zmniejszeniu temperatury przykryj go z wierzchu folią aluminiową. Stopień upieczenia sprawdź na środku za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Jeśli sernik nie jest jeszcze ścięty, wydłuż czas pieczenia.

Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim ciasto jeszcze na ok. godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnij i pozwól całkowicie ostygnąć. Na koniec przełóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik amerykański to nie jedyna nasza propozycja na to ciasto. W zanadrzu mamy też jego bardziej tradycyjną odsłonę.

Canva / Varaporn_Chaisin
Canva / Varaporn_Chaisin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: