Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz gotuje rosół na 2 rodzajach mięsa. Nie uwierzysz co dodaje zamiast makaronu

Ewa Wachowicz gotuje rosół na 2 rodzajach mięsa. Nie uwierzysz co dodaje zamiast makaronu

Rosół na kurze i kaczce Ewy Wachowicz
canva/Foodiesfeed; Pawel Wodzynski/East News

Rosół na kurze i kaczce smakuje wyśmienicie. Prosty przepis Ewy Wachowicz na rozgrzewającą i pełną aromatu zupę będzie w sam raz na chłodniejsze dni. Miss Polski podaje go z ziemniakami, ale z makaronem też będzie fantastyczny. Spróbujecie?

Rosół z ziemniakami nie każdego przekona, lecz esencjonalna, pełna smaku zupa przygotowana na dwóch rodzajach pysznego mięsa z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi kuchni polskiej.

Kurczak i kaczka świetnie do siebie pasują, a ich smak uzupełnia dodatek delikatnych drobiowych podrobów. Ziemniaki także w tej kompozycji się odnajdą. Może skusicie się na nietypową wersję tradycyjnej zupy?

Przepis na rosół na kurze i kaczce Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2-3 kacze udka

  • pół kury rosołowej

  • 200 -300 g żołądków i serc drobiowych

  • 3 większe marchewki

  • 3 mniejsze pietruszki

  • biała część niewielkiego pora

  • 1 mały seler

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • mała garść suszonych grzybów

  • 15 ml sosu sojowego (można pominąć)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki do posypania

Jak zrobić rosół na kurze i kaczce? Ewa Wachowicz zna prosty przepis

W dużym garnku umieszczamy oczyszczone mięso i podroby. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz oczyszczone z piasku lub obrane jarzyny i suszone grzyby. Zalewamy je zimną wodą.

Cebulę opalamy w płomieniu palnika lub karmelizujemy na suchej patelni i również wrzucamy do garnka. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 3 godziny, na początku starannie zbierając powstające szumy.

Warzywa wyjmujemy z zupy po mniej więcej godzinie — w przeciwnym wypadku się rozpadną. Na koniec usuwamy też mięso, grzyby i przyprawy w kawałku. Ciepłą zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ewa Wachowicz proponuje podanie rosołu z ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Patent na warzywny pasztet znajdziecie w tym artykule. Z mięsa możecie z kolei wyczarować pyszną pastę do kanapek lub farsz na pierogi.

Rosół na kurczaku i kaczce jest świetny
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz