Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na chleb orkiszowy. Lepszego nie jadłeś
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.05.2023 20:36

Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na chleb orkiszowy. Lepszego nie jadłeś

Ewa Wachowicz, chleb
screeny z Instagrama ewawachowicz

Marzy Wam się pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką? Bez problemu przygotujecie go według przepisu Ewy Wachowicz. Od razu możecie upiec 2-3 bochenki i przeznaczyć nadmiar do zamrożenia. Wyjdzie o wiele tańszy, niż specjał z piekarni, a jego smak Was zachwyci. 

Na zakwasie czy na drożdżach?

Tradycyjny chleb wypieka się na zakwasie. Jest on bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość, jednak nie dla wszystkich jest idealny. Niektórzy po jego zjedzeniu mają niestrawność. A poza tym nie wszyscy hodują w domu zakwas. 

Dla tych drugich doskonałym rozwiązaniem będzie propozycja Ewy Wachowicz. Jest nią pyszny chleb orkiszowy spulchniony odrobiną drożdży. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością nie raz do niego wrócicie. Bochenek wygląda bardzo apetycznie, spójrzcie tylko na zamieszczone zdjęcie. Pochodzi ono, podobnie jak zdjęcie Ewy Wachowicz, z oficjalnego profilu ewawachowicz na Instagramie. 

Wrzuć kapustę do rękawa i dodaj mięso. Ten obiad będzie hitem

Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy

Składniki:

  • 100 g ziarna orkiszu
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 500 ml cieplej wody
  • 25 g drożdży 
  • szczypta cukru
  • garść ziaren (np. mieszanka ziaren słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni)  
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ewentualnie czarnuszka do posypania
     

Przygotowanie chleba krok po kroku

Ziarno orkiszu zmiel, dodaj drożdże, szczyptę cukru i ciepłą wodę. Wymieszaj ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. 

Po tym czasie dodaj mąkę, sól i mieszankę ziaren. Wymieszaj ciasto i przełóż je natłuszczonej formy. Wierzch chleba wyrównaj gładząc łyżką maczaną w wodzie. 

Formę z chlebem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Chleb piecz ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij go z formy i ostudź na kratce. Smacznego!

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb z 4 składników, a także na chleb z patelni

Źródło: ewawachowicz/Instagram

ewawachowicz/Instagram