Smakosze.pl
Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

canva/al62; IG/ewawachowicz

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

26 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Fasola z suszonymi śliwkami jest wyśmienita. Sycące i zdrowe ziarno przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest idealnym przysmakiem na świąteczną kolację. Słodkie śliwki i kremowe warzywo podkreślimy prostą zasmażką dla pełniejszego smaku.

Szukacie alternatywy dla kapusty z grochem? Fasola z suszonymi śliwkami od Ewy Wachowicz ma szansę wam się spodobać. Kremowe ziarno w połączeniu ze słodką i delikatną śliwką smakuje znakomicie. Jest przy tym niesamowicie sycące. Spróbujecie?

Przekąska na mundial z ziemniaków

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na fasolę z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli np. czerwonej lub Piękny Jaś

  • 270 g śliwek suszonych

  • 13 g mąki pszennej

  • 16 g masła

  • sól w ilości do smaku

  • woda

Jak zrobić fasolę z suszonymi śliwkami? Ewa Wachowicz zna świetny przepis

Fasolę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin. Najlepiej zalać ją wieczorem, w dniu poprzedzającym planowane gotowanie ziarna. Po tym czasie do garnka wlewamy świeżą wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy.

Wsypujemy wymoczona fasolę i gotujemy 60-90 minut, w zależności od wielkości. W tym czasie przygotowujemy śliwki, zalewając je wodą i ostawiając na minimum 30 minut do zmięknięcia. Odcedzony owoc wrzucamy do prawie miękkiej fasoli.

Chwilę razem podgrzewamy, po czym odcedzamy całość, zachowując nieco płynu. Na patelni topimy masło, zrumieniamy na nim mąkę. Wlewamy odlany płyn z garnka z fasolą i przyrządzamy gęsty sos. Łączymy go z daniem i podajemy.

Wskazówka: możecie użyć margaryny lub oliwy z oliwek do przygotowania zasmażki. Wtedy danie będzie wegańskie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki. Koniecznie spróbujcie nietuzinkowych śledzi w curry. Polecamy także pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione kapustą i aromatycznymi grzybami leśnymi.

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz jest pyszna

canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >