Faszerowane jajka bez grama majonezu. Prosty, smaczny i tani patent
Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Najczęściej wypełnia się je warzywami i majonezem. Tym razem mamy dla was lżejszą bez jajecznego sosu. Specjał podany z tuńczykiem i olejem jest równie smaczny, a przyrządza się go niezwykle szybko. Spróbujecie?
Jajka faszerowane można przygotować na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już wyborne farsze z suszonych pomidorów i fety czy pieczarek. Teraz czas na lekką, a jednocześnie smakowitą świąteczną propozycję z tuńczykiem. Receptura spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy nie lubią majonezu.
Przepis na doskonałe jajka faszerowane bez majonezu
Składniki:
3 jaja
170 g tuńczyka z puszki
2 płaskie łyżeczki oleju rzepakowego
pieprz w ilości do smaku
posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Na początek oczyszczamy skorupki jaj i ocieplamy je. Gotujemy na twardo, licząc 7 minut od momentu, gdy woda zawrze. Następnie jaja studzimy, obieramy i kroimy na pół.
Wydrążamy żółtka i rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka w kawałkach oraz olej. Masę doprawiamy pieprzem i wypełniamy nią jajka. Całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.
Wskazówki:
Kupując tuńczyka w oleju, specjał przygotujecie ekspresowo. Będziecie bowiem mogli pominąć dodatek oleju i odsączanie ryby.
Jeżeli chcecie, by smak jajek był ciekawszy, połączcie tuńczyka z kukurydzą z puszki. Te dwa produkty dobrze do siebie pasują, więc jeśli farsz wam zostanie, z powodzeniem zjecie go jako pastę kanapkową.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: slodkieokruszki