Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.01.2022 01:00

Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

nóżki
canva/dabjola

Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę.

Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.

Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe

  • 1 tylna golonka wieprzowa

  • 3-4 listki laurowe

  • po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 3-4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 puszka groszku konserwowego

Przygotowanie zimnych nóżek

Nóżki i golonki oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu, do zagotowania.

Usuń szumowinę, dodaj obrane marchewki i pietruszkę. Wsyp trochę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu, ok. 2 godziny. Marchewki wyjmij z wywaru, gdy będą miękkie.

Do gotującego się mięsa dodaj ćwiartki kurczaka. Całość gotuj jeszcze ok. godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie się rozpadać.

Mięso wyjmij łyżką cedzakową, wystudź. Do wywaru dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wywar dopraw solą i pieprzem.

Mięso oddziel od kości, usuń też chrząstki. Mięso pokrój na kawałki. Jajka pokrój w plasterki, a marchewkę w kostkę lub plasterki.

Na dno niedużych miseczek włóż plastry jajka, marchewki i trochę groszku. Zalej je częścią wywaru, zastudź.

Do każdego naczynia włóż pokrojone mięso, dodaj pozostałe warzywa i jajka. Zalej schłodzonym wywarem. Gdy będzie zimny, miseczki wstaw do lodówki, by nóżki stężały.

Zobacz, co zrobić, jeśli nóżki nie wyjdą klarowne. Poznaj też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki.

nóżki
nóżki

Źródło zdjęcia: canva/sasapanchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram