Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis
Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę.
Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.
Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 tylna golonka wieprzowa
3-4 listki laurowe
po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 marchewki
1 pietruszka
2 ćwiartki kurczaka
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku konserwowego
Przygotowanie zimnych nóżek
Nóżki i golonki oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu, do zagotowania.
Usuń szumowinę, dodaj obrane marchewki i pietruszkę. Wsyp trochę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu, ok. 2 godziny. Marchewki wyjmij z wywaru, gdy będą miękkie.
Do gotującego się mięsa dodaj ćwiartki kurczaka. Całość gotuj jeszcze ok. godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie się rozpadać.
Mięso wyjmij łyżką cedzakową, wystudź. Do wywaru dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wywar dopraw solą i pieprzem.
Mięso oddziel od kości, usuń też chrząstki. Mięso pokrój na kawałki. Jajka pokrój w plasterki, a marchewkę w kostkę lub plasterki.
Na dno niedużych miseczek włóż plastry jajka, marchewki i trochę groszku. Zalej je częścią wywaru, zastudź.
Do każdego naczynia włóż pokrojone mięso, dodaj pozostałe warzywa i jajka. Zalej schłodzonym wywarem. Gdy będzie zimny, miseczki wstaw do lodówki, by nóżki stężały.
Zobacz, co zrobić, jeśli nóżki nie wyjdą klarowne. Poznaj też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki.
Źródło zdjęcia: canva/sasapanchenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku