Gdy robi się zimno, gotuję tę zupę. Jest najlepsza
Jesień coraz bliżej i robi się coraz zimniej. Na rozgrzewkę gotuję znakomitą zupę. Jest pełna mięsa, fasoli, kolorowych papryk i innych pysznych składników. Rozgrzewa i smakuje tak, że chętnie sięgam po dokładkę.
Zupa meksykańska nacyci i rozgrzeje
Co gotujesz, gdy nastają chłody? Ja robię zupę meksykańską, do której trafia mięso mielone, czerwone cebule, kolorowe papryki oraz kukurydza i czosnek. Do tego jeszcze czerwona fasola, aromatyczne przyprawy i pyszne danie jednogarnkowe szybko jest gotowe.
Ta zupa fantastycznie rozgrzewa w chłodnie dni i smakuje, że palce lizać. Rodzina się nią zajada i chętnie sięga po dokładkę. Ta zupa wystarczy za cały obiad i to na kilka dni. Polecam przepis na smaczną i sycącą zupę meksykańską. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeśJak ugotować zupę meksykańską?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielone
- 2 cebule czerwone
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ząbków czosnku
- 1 litr passaty pomidorowej
- ½ litra bulionu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chili
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia papryk, czerwonej cebuli i czosnku. Mięso podsmaż w garnku, dorzuć czosnek, czerwoną cebulę i wymieszaj. Smaż kilka minut, a następnie wlej bulion. Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone papryki, fasolę z płynem z puszki i kukurydzę z zalewą. Wlej też passatę pomidorową.
Wymieszaj dokładnie składniki i gotuj jeszcze do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Zetrzyj ser żółty na tarce o małych oczkach. Nalej zupę do talerzy i posyp żółtym serem.
Zupa najlepsza na zimne dni
Ta zupa ma wyrazisty smak i pięknie pachnie. Pełna jest mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Z serem żółtym smakuje wprost obłędnie i każdy chętnie sięga po dokładkę. Tę zupę gotuję w prosty sposób i wystarcza nawet na kilka dni.
Polecam ten przepis, bo dzięki niemu całą rodzina naje się pyszną i rozgrzewającą zupą meksykańską. Zachwytów nad jej smakiem nie będzie końca. Ugotuj ją w swojej kuchni i rozgrzej się znakomitą zupą rodem z Meksyku. Pisaliśmy o tym, na jakim mięsie ugotować flaczki. Podawaliśmy też przepis na wyjątkową chlebową przekąskę.