Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy robi się zimno, gotuję tę zupę. Jest najlepsza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.09.2024 19:33

Gdy robi się zimno, gotuję tę zupę. Jest najlepsza

zupa na chłody
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Jesień coraz bliżej i robi się coraz zimniej. Na rozgrzewkę gotuję znakomitą zupę. Jest pełna mięsa, fasoli, kolorowych papryk i innych pysznych składników. Rozgrzewa i smakuje tak, że chętnie sięgam po dokładkę. 

Zupa meksykańska nacyci i rozgrzeje

Co gotujesz, gdy nastają chłody? Ja robię zupę meksykańską, do której trafia mięso mielone, czerwone cebule, kolorowe papryki oraz kukurydza i czosnek. Do tego jeszcze czerwona fasola, aromatyczne przyprawy i pyszne danie jednogarnkowe szybko jest gotowe. 

Ta zupa fantastycznie rozgrzewa w chłodnie dni i smakuje, że palce lizać. Rodzina się nią zajada i chętnie sięga po dokładkę. Ta zupa wystarczy za cały obiad i to na kilka dni. Polecam przepis na smaczną i sycącą zupę meksykańską. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zupa
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś

Jak ugotować zupę meksykańską?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielone
  • 2 cebule czerwone
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • ½ litra bulionu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia papryk, czerwonej cebuli i czosnku. Mięso podsmaż w garnku, dorzuć czosnek, czerwoną cebulę i wymieszaj. Smaż kilka minut, a następnie wlej bulion. Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone papryki, fasolę z płynem z puszki i kukurydzę z zalewą. Wlej też passatę pomidorową. 

Wymieszaj dokładnie składniki i gotuj jeszcze do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Zetrzyj ser żółty na tarce o małych oczkach. Nalej zupę do talerzy i posyp żółtym serem. 

Zupa najlepsza na zimne dni

Ta zupa ma wyrazisty smak i pięknie pachnie. Pełna jest mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Z serem żółtym smakuje wprost obłędnie i każdy chętnie sięga po dokładkę. Tę zupę gotuję w prosty sposób i wystarcza nawet na kilka dni.

Polecam ten przepis, bo dzięki niemu całą rodzina naje się pyszną i rozgrzewającą zupą meksykańską. Zachwytów nad jej smakiem nie będzie końca. Ugotuj ją w swojej kuchni i rozgrzej się znakomitą zupą rodem z Meksyku. Pisaliśmy o tym, na jakim mięsie ugotować flaczki. Podawaliśmy też przepis na wyjątkową chlebową przekąskę. 

zupa
Fot. YouTube/SmakowiteDania