Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu chłodnika. Przez niego traci smak

Chłodnik jest idealnym daniem na upalne dni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak go dobrze przyrządzić. Magda Gessler za największy błąd podczas przygotowania tego specjału uznaje ścieranie warzyw na tarce. Jak twierdzi, w ten sposób sok z nich uwalniany rozwadnia zupę, a warzywa są pozbawiane smaku.
Chłodnik litewski Magdy Gessler będzie smakował wybornie, jeśli pokroimy warzywne składniki. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż rozdrabnianie ich na tarce, bo produkty zachowają przyjemną chrupiącą konsystencję i pozostaną soczyste.
Przepis na doskonały chłodnik litewski według Magdy Gessler
Składniki:
1 pęczek botwiny z buraczkami
2 niezbyt duże okrągłe buraki
1 ogórek szklarniowy
250 ml kefiru naturalnego
250 ml zsiadłego mleka
250 ml śmietany 18%
1 większy ząbek czosnku
po pół pęczka rzodkiewki, szczypiorku lub koperku
3 łyżki octu
sól i pieprz w ilości do smaku
cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie chłodnika litewskiego według Magdy Gessler:
Botwinkę myjemy, buraczki szorujemy. Warzywa obieramy. Botwinkę kroimy w kostkę, a buraki ścieramy na tarce. Składniki przenosimy do garnka i zalewamy je niewielką ilością wody. Wlewamy ocet i wsypujemy sól. Zawartość garnka zagotowujemy.
Podgrzewamy przez chwile na niewielkim ogniu, by warzywa zmiękły. Zdejmujemy garnek z kuchenki i studzimy zawartość. Dodajemy nabiał i dokładnie mieszamy. Rzodkiewki, szczypior oraz koperek myjemy, osuszamy i kroimy — rzodkiewkę w paseczki, a zioła siekamy.
Dodajemy do dania. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobina soli oraz pieprzem. Próbujemy i jeśli uznamy, że chłodnik jest dość kwaśny, dodajemy jeszcze nieco cukru. Podajemy na zimno. Smacznego.
Po inne przepisy na znakomite dania na zimno zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy niezawodny przepis na pyszny chłodnik z pomidorów i arbuza. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na aromatyczną zupę śledziową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: haps, YT/tvnpl



































