Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej
Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.
Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.
Przepis na gołąbki pieczone w żurku
Składniki:
1 nieduża główka białej kapusty
500 g mięsa wieprzowego z łopatki
2 szklanki zakwasu na żurek
1 woreczek ryżu
1 średnia cebula
2 łyżki majeranku
1 szklanka śmietanki 30%
koperek do dekoracji
Jak upiec fantastyczne gołąbki w żurku
Z kapusty na gołąbki wykrój głąb i usuń zewnętrzne liście (nie wyrzucaj ich). W dużym garnku zagotuj wodę i ostrożnie wsadź do niej warzywo. Delikatnie odrywaj liście, które oddzielają się z główki. Za pomocą ostrego noża usuń z nich twarde nerwy.
Przygotuj farsz do gołąbków. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oba składniki odstaw na bok, aby przestygły.
Do mięsa na gołąbki dodaj cebulę i ryż. Przypraw masę do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni.
W przygotowane wcześniej liście zawijaj farsz na gołąbki. Układaj je warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostawionymi liśćmi kapusty. Zawartość naczynia zalej 2 litrami wody i zakwasem na żurek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 2 godziny.
Kiedy gołąbki są upieczone, wyjmij je z naczynia łyżką cedzakową i zabiel pozostały na dnie sos za pomocą śmietanki. Gołąbki podawaj od razu, polane sosem i udekorowane koperkiem. Doskonale smakować będą również odgrzane następnego dnia. Wypróbuj ten egzotyczny przepis na gołąbki po meksykańsku. Znamy przepis na bezmięsną wersję tego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować