Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.10.2022 21:51

Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej

gołąbki pieczone w żurku
Canva / pierwszy

Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.

Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.

Przepis na gołąbki pieczone w żurku

Składniki:

  • 1 nieduża główka białej kapusty

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki

  • 2 szklanki zakwasu na żurek

  • 1 woreczek ryżu

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • koperek do dekoracji

Jak upiec fantastyczne gołąbki w żurku

Z kapusty na gołąbki wykrój głąb i usuń zewnętrzne liście (nie wyrzucaj ich). W dużym garnku zagotuj wodę i ostrożnie wsadź do niej warzywo. Delikatnie odrywaj liście, które oddzielają się z główki. Za pomocą ostrego noża usuń z nich twarde nerwy.

Przygotuj farsz do gołąbków. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oba składniki odstaw na bok, aby przestygły.

Do mięsa na gołąbki dodaj cebulę i ryż. Przypraw masę do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni.

W przygotowane wcześniej liście zawijaj farsz na gołąbki. Układaj je warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostawionymi liśćmi kapusty. Zawartość naczynia zalej 2 litrami wody i zakwasem na żurek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 2 godziny.

Kiedy gołąbki są upieczone, wyjmij je z naczynia łyżką cedzakową i zabiel pozostały na dnie sos za pomocą śmietanki. Gołąbki podawaj od razu, polane sosem i udekorowane koperkiem. Doskonale smakować będą również odgrzane następnego dnia. Wypróbuj ten egzotyczny przepis na gołąbki po meksykańsku. Znamy przepis na bezmięsną wersję tego dania.

Canva / New Africa studio
Canva / New Africa studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: