Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Wyjątkowa mieszanka sprawdzi się 100 razy lepiej

Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Wyjątkowa mieszanka sprawdzi się 100 razy lepiej

Jak gotować kalafiora?
canva/tzahiV

Czy wiecie, jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Do wody dodajcie mleka i wsypcie trochę soli oraz cukru, a uzyskacie znakomite efekty. Tak miękkiego i rozpływającego się w ustach warzywa dawno nie jedliście. Musicie spróbować.

Gotowanie różyczek kalafiora w wodzie wcale nie jest najlepszym sposobem przygotowania. O wiele smaczniejsze warzywo uzyskamy, gdy doprowadzimy je do miękkości w całości, a wodę z odrobiną soli uzupełnimy o mleko i cukier. Raz spróbujecie i już zawsze będziecie tak robić.

Przepis na wybornego kalafiora

Składniki:

  • 1 niezbyt duży kalafior

  • woda

  • mleko

  • 2-4 płaskie łyżeczki cukru

  • 2-4 płaskie łyżeczki soli

Jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Z dodatkiem mleka

Zaczynamy od umycie kalafiora i oczyszczenia go z liści. Nie dzielimy go na różyczki. W większym garnku, w którym warzywo na pewno się zmieści, umieszczamy równe ilości wody i mleka — objętość całkowita powinna wystarczyć, by zanurzyć w nim niemal całego kalafiora.

Płyn doprowadzamy do wrzenia i zanurzamy w nim warzywo, a następnie wsypujemy sól i cukier w takiej ilości, by na każdy litr mieszanki wody i mleka przypadała jedna płaska łyżeczka każdego z dodatków.

Garnek przykrywamy i gotujemy przez 15-25 minut, kontrolując stan kalafiora. Gdy będzie al dente, wyjmujemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą lub dodajemy do sałatek.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z kalafiora. Szczególnie polecamy świetną wersję pieczoną z parmezanowo-czosnkową panierką. Być może skusi was też pyszna odsłona z dodatkiem curry.

Wiemy, jak gotować kalafiora
canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: