Gulasz wołowy z warzywami - obłędny pomysł na sycący obiad
Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na wyśmienite danie mięsne w lekkiej odsłonie. Wołowina w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznych ziół, w tym majeranku i świeżej natki pietruszki jest lekka, delikatna i ma doskonały smak. Poznaj przepis na wyśmienity gulasz wołowy z warzywami w lekkim wydaniu.
Gulasz wołowy nie musi być ciężkim daniem, wołowina gotowana z cukinią, marchewką, papryką i ziołami jest aromatyczna i lekka. Mięso duś z warzywami w bulionie warzywnym, będzie o wiele smaczniejsze niż gotowane na wodzie.
Gulasz z warzywami jest potrawą o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach. Bogactwo warzyw i mięsa sprawia, że danie jest pożywne i dostarcza nam wszystkich najważniejszych składników odżywczych.
Do gulaszu kupuj świeżą wołowinę bez kości z lekkimi przerostami tłuszczu, np. ligawę, udziec, czy pręgę, ponieważ tłuszcz jest dobrym nośnikiem smaku. Wołowina musi mieć ładny, różowy kolor. Blade lub żółte mięso nie jest już świeże.
Gulasz ugotujesz również na mięsie drobiowym- tu poznasz przepis na zupę gulaszową z kurczakiem, jest pożywna i bardzo smaczna.
Przepis na gulasz wołowy z warzywami
Składniki na 4-5 porcji:
500 g wołowiny bez kości
papryka czerwona
papryka żółta
puszka pomidorów krojonych bez skóry
marchewka
mała cukinia
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta majeranku suszonego
łyżka papryki czerwonej mielonej
liść laurowy
pieprz, sól
olej roślinny do smażenia
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
Jak zrobić gulasz wołowy z warzywami?
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę, każdy kawałek oprósz pieprzem, następnie obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka i odstaw.
Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój w kostkę papryki, marchewkę, cukinię. Na dużej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj papryki, marchewkę, cukinię, dopraw solą, pieprzem, papryką mieloną słodką, ziołami prowansalskimi i smaż przez kilka minut.
Warzywa przełóż do garnka z wołowiną, dodaj pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej bulion, dodaj jeszcze liść laurowy, szczyptę majeranku i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie.
Danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby gulasz był bardziej gęsty, dodaj do niego łyżkę mąki wymieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody. Mąka dobrze zagęści całe danie.