Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe kotlety mielone bez nadmiaru tłuszczu. Trudno o zdrowsze i bardziej soczyste
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.01.2023 14:01

Hitowe kotlety mielone bez nadmiaru tłuszczu. Trudno o zdrowsze i bardziej soczyste

kotlety mielone
canva/SergeyChayko

Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.

Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.

Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.

Kotlety mielone w zupełnie nowej odsłonie

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 150 g sera żółtego

  • mała, czerstwa kajzerka

  • jajko

  • mleko

  • sól, pieprz

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • bułka tarta

  • łyżka masła klarowanego

  • oliwa z oliwek

Kotlety mielone z piekarnika. Soczyste, delikatne i bez nadmiaru tłuszczu

Na początku przygotuj warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka. Zalej wodą, wsyp odrobinę soli i ugotuj je. Warzywa odcedź i rozgnieć widelcem. Do potrawy możesz wykorzystać również warzywa z rosołu.

Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i usmaż, odstaw. Mięso oczyść i zmiel w maszynce, zetrzyj na tarce ser, pokrusz kajzerkę i namocz ją w zimnym mleku.

Mięso przełóż do miski. Dodaj przygotowane pieczarki, kajzerkę, starty ser i warzywa. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wyrób, a z masy uformuj kotlety.

Każdy kotlet obtocz w bułce tartej. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z włączonym termoobiegiem, piecz 20 minut. Następnie włącz grzałkę góra-dół, zwiększ temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze ok. 15 minut.

Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu? W mig przygotujesz z nich wyśmienite kopytka. Przygotuj również jednogarnkowe danie ze schabu. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.

kotlety mielone
canva/ zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: