Smakosze.pl
Placki z jabłkami

canva.com/Qwart, Getty Images

Idealne na początek dnia - racuchy z jabłkami według Ani Starmach

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy są wyjątkowo uniwersalnym daniem, w końcu można jeść je praktycznie o każdej porze. Ania Starmach zaprezentowała swoją wersję, która idealnie sprawdza się na śniadanie.

Racuchy są klasyką, którą zna praktycznie każdy - nasze babcie i mamy uwielbiały podawać je po sutym obiedzie. Poniższa receptura pozwoli cofnąć ci się do tamtych beztroskich lat z ogromną łatwością.

Ania Starmach zdaje sobie sprawę, że takie nostalgiczne potrawy są bardzo popularne na stołach Polaków. Warto wykorzystać do tych racuchów kwaśne jabłka, dzięki którym znacznie łatwiej kontrolować słodkość placków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy Ani Starmach

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 180 g mąki

  • 2 jajka

  • 160 ml mleka

  • 4 kwaśne jabłka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka esencji waniliowej

  • olej

  • szczypta soli

  • cynamon

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w drobną kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Mąkę połącz z proszkiem od pieczenia.

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Prosty sposób Gessler na idealne ciasto na pierogi

CZYTAJ DALEJ

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do mąki wlej jajka, mleko, łyżkę oleju, wsyp cynamon oraz cukier. Wymieszaj masę.

Do ciasta dodaj pianę i połącz ją delikatnie. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj na niego łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp placki odrobiną cukru pudru. Smacznego.

Racuchy z jabłkiem

Źródło: canva.com/Electrography, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >