Wysoka, puszysta karpatka - najlepszy patent na idealny deser
Karpatka dla wielu jest ich ulubionym ciastem - połączenie lekkiego kremu z dwoma pysznymi blatami nie ma sobie równych. Dzięki wykorzystaniu parzonego ciasta cały deser jest puszysty i bardzo wyrośnięty. Świetnie pasuje do wieczornej herbaty lub poobiedniej kawy.
Karpatka może jawić się dla niektórych jako ciasto wyjątkowo skomplikowane i wymagające mnóstwa wprawy w pieczeniu. Prawda jest jednak zupełnie inna i wystarczy trzymać się przepisu.
Aby na karpatce pojawiły się charakterystycznie "góry i doliny", należy do wykładania na blachę ciasta użyć zwilżonej wcześniej łyżki. Ciasto parzone na karpatkę jest dość lepiące, a taki zabieg pozwala na dowolne modelowanie jego kształtu.
Trzonem tego wypieku jest krem budyniowy, który dzięki użyciu dużej ilości masła, jest jedwabisty. Warto wymieszać go bardzo dokładnie, aby nie pojawiły się w nim nieprzyjemne grudki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na karpatkę
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
300 ml wody
5 jajek
Krem:
750 ml mleka
5 żółtek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
200 g cukru
Zacznij od zagotowania w rondelku wody wraz z masłem. Do gotujących się składników powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odklejać się od ścianek, odstaw je do ostudzenia i zmiksuj je z jajkami.
Dwie formy nasmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozłóż po równo w obu formach (pamiętając o sposobie ze zwilżoną łyżką) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Odstaw je do ostudzenia.
500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj je. Do reszty wlej żółtka, wsyp cukier, mąki i dodaj ekstrakt. Wlej je do gorącego mleka, cały czas mieszając. Masło utrzyj i dodaj do ostudzonego budyniu. Rozłóż krem na jednym blacie, drugim go przykryj i oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/Dar1930, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkiefantazje.pl