Idealne na święta ciasto cynamonowe od Ewy Wachowicz
Jak cynamon to jabłka? Niekoniecznie. Ewa Wachowicz wsypuje tę aromatyczną przyprawę wprost do ciasta. Szybkie ucierane ciasto maślane staje się niezwykle aromatyczne dzięki temu dodatkowi. Zrobicie je szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci i wprowadzi świąteczną atmosferę.
Wypieki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Kto spróbował jej szarlotki czy makowca z owocami, ten wie, że desery te charakteryzuje doskonały balans smaku. Cynamonowe ciasto wcale im nie ustępuje. Będzie doskonałym pomysłem na świąteczny deser.
Przepis na ciasto cynamonowe Ewy Wachowicz
Składniki:
1 jajo
ćwierć kostki masła
1 szklanka cukru
1 i ¼ szklanki mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół szklanki mleka
5 łyżek cukru do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, a następnie wbijamy jajo i dokładnie łączymy składniki.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i łyżeczką cynamonu. Wlewamy mleko i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 11 cm x 25 cm natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Posypujemy cukrem wymieszanym z drugą łyżeczką cynamonu. Pieczemy do czasu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy, czyli przez 30-40 minut.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz