Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.12.2022 15:07

Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich

przepis na ekspresowe śledzie w oleju
Canva / lisaaMC

W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.

Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.

Niezawodny przepis na ekspresowe śledzie w oleju

Składniki:

  • 6-8 filetów z matiasa

  • sok z połowy cytryny

  • 1 niewielka cebula

  • 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego

  • szczypta cukru

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Prosty przepis na ekspresowe śledzie w oleju krok po kroku

Rybę do przepisu na ekspresowe śledzie w oleju namocz w wodzie. Kąpiel powinna trwać ok. 1-2 godzin, w zależności od stopnia zasolenia matiasów. Uważaj jedna, aby zbytnio nie wypłukać smaku z filetów.

Namoczone śledzie przełóż do dużej miski. Mięso skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj sos według przepisu na ekspresowe śledzie w oleju. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do niej odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku, a także 3/4 części posiekanego szczypiorku. Całość wymieszaj i odstaw na bok.

Namoczone w soku z cytryny śledzie wyjmij z lodówki i pokrój w mniejsze kawałki. Przyprawioną cebulę połącz w osobnym naczyniu z olejem. Powstałym sosem zalej pokrojone filety śledziowe i całość dokładnie wymieszaj.

Po kilkunastu minutach sprawdź smak dania, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby z przepisu na ekspresowe śledzie w oleju wyłóż na półmisek razem z cebulowym sosem. Na końcu udekoruj wierzch resztą posiekanego szczypiorku. Koniecznie dowiedz się, jak rozpoznać w sklepie śledzie najwyższej jakości. Niebanalny jesienny dodatek sprawia, że ryba smakuje wręcz wyjątkowo.

Canva / bulentumut
Canva / bulentumut

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: