Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich
W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.
Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.
Niezawodny przepis na ekspresowe śledzie w oleju
Składniki:
6-8 filetów z matiasa
sok z połowy cytryny
1 niewielka cebula
1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
szczypta cukru
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Prosty przepis na ekspresowe śledzie w oleju krok po kroku
Rybę do przepisu na ekspresowe śledzie w oleju namocz w wodzie. Kąpiel powinna trwać ok. 1-2 godzin, w zależności od stopnia zasolenia matiasów. Uważaj jedna, aby zbytnio nie wypłukać smaku z filetów.
Namoczone śledzie przełóż do dużej miski. Mięso skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 60 minut.
W międzyczasie przygotuj sos według przepisu na ekspresowe śledzie w oleju. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do niej odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku, a także 3/4 części posiekanego szczypiorku. Całość wymieszaj i odstaw na bok.
Namoczone w soku z cytryny śledzie wyjmij z lodówki i pokrój w mniejsze kawałki. Przyprawioną cebulę połącz w osobnym naczyniu z olejem. Powstałym sosem zalej pokrojone filety śledziowe i całość dokładnie wymieszaj.
Po kilkunastu minutach sprawdź smak dania, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby z przepisu na ekspresowe śledzie w oleju wyłóż na półmisek razem z cebulowym sosem. Na końcu udekoruj wierzch resztą posiekanego szczypiorku. Koniecznie dowiedz się, jak rozpoznać w sklepie śledzie najwyższej jakości. Niebanalny jesienny dodatek sprawia, że ryba smakuje wręcz wyjątkowo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt
Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama