Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem niespodzianką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.05.2022 16:57

Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem niespodzianką

Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem niespodzianką
canva/Mykola Lunov

Masz ochotę na idealnie soczyste kotlety mielone? Przygotuj je z niezwykłym dodatkiem- cukinią. Warzywo doda rewelacyjnego smaku tradycyjnej potrawie i sprawi, że każdy kotlet będzie doskonale soczysty i delikatny. Poznaj przepis na soczyste kotlety mielone z cukinią, palce lizać.

Kotlety mielone z dodatkiem cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych, przygotowywanych wyłącznie z mięsa. Do masy dodaję również namoczoną w mleku, czerstwą kajzerkę, a także czosnek, suszony majeranek i szczyptę ziół prowansalskich.

Składniki rewelacyjnie doprawiają kotlety, które po usmażeniu wprost rozpływają się w ustach, są niezwykle smaczne i soczyste. Kotlety smaż na patelni partiami, aby się nie stykały. W przeciwnym razie zaczną się gotować i nie uzyskasz chrupiącej, spieczonej skórki.

Kotlety mielone podaję głównie z ziemniakami lub purée z zielonego groszku. Doskonałym dodatkiem do całego dania są również buraczki tarte, ogórki kiszone i lekka surówka z kapusty pekińskiej.

Przepis na soczyste kotlety mielone z cukinią

Składniki na 8-9 dużych kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • średniej wielkości cukinia

  • jajko

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • czerstwa kajzerka

  • odrobina mleka

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić idealnie soczyste kotlety mielone z cukinią?

Kajzerkę pokrusz i namocz w niewielkiej ilości mleka. Cebulę, czosnek, cukinię zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, zioła prowansalskie, majeranek i dokładnie wymieszaj.

Kajzerkę odciśnij i dodaj do masy, wbij jajko, dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, następnie uformuj kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Smażenie kotletów mielonych na patelni

Źródło zdjęcia: canva/ innadodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com