Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie wyrośnięte i puszyste drożdżówki z serem od Ewy Wachowicz

Idealnie wyrośnięte i puszyste drożdżówki z serem od Ewy Wachowicz

Drożdzówka
canva/yulia-bogdanova

Drożdżówki są dobrze znanym z dzieciństwa smakołykiem, którym nie raz się zajadaliśmy. Wykonane z przepisu Ewy Wachowicz przeniosą was w czasie i zaskoczą bogactwem smaku dzięki niezwykłym dodatkom.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne drożdżówki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • ½ szklanki mleka

  • 50 g masła

  • 1 żółtko

  • 50 g cukru

  • 300 g mąki pszennej

  • 30 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 300 g białego sera

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru lub innego słodzika

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania

  • skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)

  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Wszystko delikatnie podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok.

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dołeczek, wlewamy mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z dokładnie umytej pomarańczy, żółtko oraz szczyptę soli. Wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, ponownie je przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Za pomocą pierścienia lub szklanki wycinamy krążki.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Ser mielimy w maszynce przez maszynkę. Przekładamy do dużej miski, najlepiej glinianej makutry.

Dodajemy ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy, jeśli go używamy. Ucieramy przy pomocy drewnianej pałki. Ciasto na drożdżówki wyjmujemy z pieca i zmieniamy jego nastawę na 180 stopni Celsjusza.

W wyrośniętych krążkach robimy wgłębienia. Wypełniamy je farszem serowym. Drożdżówki smarujemy mlekiem. Posypujemy wiórkami kokosowymi, jeśli ich używamy. Pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy z zimnym mlekiem lub do małej czarnej.

Jeśli zasmakowały wam te drożdżówki, zerknijcie również na ten przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi wilgotne i delikatne — po prostu pyszne. W tym artykule natomiast zdradzamy, jakie są właściwości drożdży.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Drożdżówki z serem Ewy Wachowicz
Drożdżówki z serem Ewy Wachowicz

Źródło zdjęcia: canva/yulia-bogdanova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram