Idealnie wyrośnięte i puszyste drożdżówki z serem od Ewy Wachowicz
Drożdżówki są dobrze znanym z dzieciństwa smakołykiem, którym nie raz się zajadaliśmy. Wykonane z przepisu Ewy Wachowicz przeniosą was w czasie i zaskoczą bogactwem smaku dzięki niezwykłym dodatkom.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne drożdżówki Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
½ szklanki mleka
50 g masła
1 żółtko
50 g cukru
300 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
300 g białego sera
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka cukru lub innego słodzika
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Wszystko delikatnie podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dołeczek, wlewamy mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z dokładnie umytej pomarańczy, żółtko oraz szczyptę soli. Wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, ponownie je przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Za pomocą pierścienia lub szklanki wycinamy krążki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Ser mielimy w maszynce przez maszynkę. Przekładamy do dużej miski, najlepiej glinianej makutry.
Dodajemy ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy, jeśli go używamy. Ucieramy przy pomocy drewnianej pałki. Ciasto na drożdżówki wyjmujemy z pieca i zmieniamy jego nastawę na 180 stopni Celsjusza.
W wyrośniętych krążkach robimy wgłębienia. Wypełniamy je farszem serowym. Drożdżówki smarujemy mlekiem. Posypujemy wiórkami kokosowymi, jeśli ich używamy. Pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy z zimnym mlekiem lub do małej czarnej.
Jeśli zasmakowały wam te drożdżówki, zerknijcie również na ten przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi wilgotne i delikatne — po prostu pyszne. W tym artykule natomiast zdradzamy, jakie są właściwości drożdży.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/yulia-bogdanova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ewawachowicz