Smakosze.pl
Mizeria

Canva

Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych

22 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych.

Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.

Przepis na mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych

Potrzebujesz:

  • 2 ogórki zielone - średniej wielkości

  • 2 większe ogórki konserwowe

  • koperek świeży

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

Ogórki zielone obieramy ze skórki i kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy z ich środka gniazda nasienne. Przekrojone i wydrążone ogórki kroimy w kostkę.

grzyby

Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

CZYTAJ DALEJ

W miseczce łączymy musztardę z majonezem oraz śmietaną, a także sokiem z cytryny i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu.

Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Koperek myjemy i siekamy bardzo drobno. Obydwa składniki dorzucamy do sosu.

Na koniec dodajemy do niego także świeże ogórki. Ponownie mieszamy - tym razem delikatnie i doprawiamy do smaku.

Mizerię podajemy jako dodatek do obiadu. Wspaniale łączy się z karkówka oraz pieczonych schabem. Smacznego.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak długo należy gotować leśne grzyby?

  • Zaskakujące gołąbki z mielonym mięsem i papryką

  • Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami

Źródło: smakinatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >