Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych
Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych.
Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.
Przepis na mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych
Potrzebujesz:
2 ogórki zielone - średniej wielkości
2 większe ogórki konserwowe
koperek świeży
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
sok z cytryny
Ogórki zielone obieramy ze skórki i kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy z ich środka gniazda nasienne. Przekrojone i wydrążone ogórki kroimy w kostkę.
W miseczce łączymy musztardę z majonezem oraz śmietaną, a także sokiem z cytryny i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu.
Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Koperek myjemy i siekamy bardzo drobno. Obydwa składniki dorzucamy do sosu.
Na koniec dodajemy do niego także świeże ogórki. Ponownie mieszamy - tym razem delikatnie i doprawiamy do smaku.
Mizerię podajemy jako dodatek do obiadu. Wspaniale łączy się z karkówka oraz pieczonych schabem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakinatalerzu