Jajecznica bez oleju, masła czy mleka. Sekretem prostego przepisu jest domowy jogurt naturalny

Jajecznica bez oleju, masła, czy mleka to pomysł na niezwykłe, pełnowartościowe, lekkie i sycące śniadanie. Do rozmąconych jajek dodaj przygotowany wcześniej, domowy jogurt naturalny, nie ma lepszego sposobu na kremową jajecznicę.
Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Jeśli jednak mamy ochotę na totalnie kremową, delikatną jajecznicę, która jest bardzo pożywna, ale niezwykle lekka i mało kaloryczna, przygotujmy jajecznicę bez oleju z dodatkiem domowego jogurtu naturalnego.
Jogurt naturalny przygotowany w domu jest kremowy i pyszny. Wykorzystamy go nie tylko do jajecznicy na oleju, ale i do owsianki, deserów, owoców, ciast. Domowy jogurt będzie gotowy już po 8 godzinach, a zrobimy go błyskawicznie.
Jajecznicę bez oleju smażmy na rozgrzanej, teflonowej patelni, ale na najmniejszym gazie. Dzięki temu się nie przypali i będzie miała doskonałą, kremową konsystencję. Jajecznicę doprawmy solą, pieprzem i szczypiorkiem i podajmy z kromką razowego chleba.
Domowy jogurt
Składniki:
1 l mleka w temperaturze pokojowej
200 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
Mleko dokładnie wymieszaj z jogurtem, przelej do wyparzonych, umytych słoików, zakręć i wstaw do jogurtownicy na 8 godzin. Domowy jogurt jest przepyszny i zdrowy.
Przepis na jajecznicę bez oleju
Składniki na 2 porcje:
5- 6 jajek
2 łyżki domowego jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić jajecznicę bez oleju?
Jajka wbij do miseczki, dodaj domowy jogurt i dokładnie wymieszaj, następnie przelej na rozgrzaną patelnię, oprósz posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając.
Przygotuj również wyrośnięty omlet bez mąki, jest o wiele lżejszy od tradycyjnego, a równie smaczny. Na śniadanie doskonale sprawdzi się również pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe
Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Babciny przepis na cudownie puszyste racuchy. Sekret tkwi w 2 detalach
Źródło: vitalia.pl, smaker.pl



































