Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica bez oleju, masła czy mleka. Sekretem prostego przepisu jest domowy jogurt naturalny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.07.2022 18:23

Jajecznica bez oleju, masła czy mleka. Sekretem prostego przepisu jest domowy jogurt naturalny

Jajecznica bez oleju, masła czy mleka. Sekretem prostego przepisu jest domowy jogurt naturalny
Canva/4kodiak, Getty Images Signature; Mizina, Getty Images

Jajecznica bez oleju, masła, czy mleka to pomysł na niezwykłe, pełnowartościowe, lekkie i sycące śniadanie. Do rozmąconych jajek dodaj przygotowany wcześniej, domowy jogurt naturalny, nie ma lepszego sposobu na kremową jajecznicę.

Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Jeśli jednak mamy ochotę na totalnie kremową, delikatną jajecznicę, która jest bardzo pożywna, ale niezwykle lekka i mało kaloryczna, przygotujmy jajecznicę bez oleju z dodatkiem domowego jogurtu naturalnego.

Jogurt naturalny przygotowany w domu jest kremowy i pyszny. Wykorzystamy go nie tylko do jajecznicy na oleju, ale i do owsianki, deserów, owoców, ciast. Domowy jogurt będzie gotowy już po 8 godzinach, a zrobimy go błyskawicznie.

Jajecznicę bez oleju smażmy na rozgrzanej, teflonowej patelni, ale na najmniejszym gazie. Dzięki temu się nie przypali i będzie miała doskonałą, kremową konsystencję. Jajecznicę doprawmy solą, pieprzem i szczypiorkiem i podajmy z kromką razowego chleba.

Domowy jogurt

Składniki:

  • 1 l mleka w temperaturze pokojowej

  • 200 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

Mleko dokładnie wymieszaj z jogurtem, przelej do wyparzonych, umytych słoików, zakręć i wstaw do jogurtownicy na 8 godzin. Domowy jogurt jest przepyszny i zdrowy.

Przepis na jajecznicę bez oleju

Składniki na 2 porcje:

  • 5- 6 jajek

  • 2 łyżki domowego jogurtu naturalnego

  • szczypiorek

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić jajecznicę bez oleju?

Jajka wbij do miseczki, dodaj domowy jogurt i dokładnie wymieszaj, następnie przelej na rozgrzaną patelnię, oprósz posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając.

Przygotuj również wyrośnięty omlet bez mąki, jest o wiele lżejszy od tradycyjnego, a równie smaczny. Na śniadanie doskonale sprawdzi się również pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, smacznego.

Słoiki z domowym jogurtem naturalnym
canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: vitalia.pl, smaker.pl