Smakosze.pl
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

canva/OksanaKiian

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie wiesz, jak podać jajka na twardo? Wypełnij je smakowitym farszem z pieczarek. Tym razem, zamiast łączyć z dodatkami żółtko, posiekamy całe jajo, a skorupkę wykorzystamy jako elegancką miseczkę. Zaskoczcie tym rarytasem bliskich — będą zachwyceni i poproszą o więcej.

Jajka na twardo można podać na kilka sposobów. Posiekanie ich i połączenie z podsmażonymi pieczarkami i cebulką jest niestandardowym pomysłem na farsz. Wypełnimy nim skorupki, uzyskując efektowną przekąskę lub śniadanie dla najbliższych. Skusicie się?

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne jajka na twardo z farszem z pieczarek

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka

  • 1 jajo surowe

  • 200 g pieczarek

  • 1 nieduża cebula najlepiej ze szczypiorkiem

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie jajek na twardo z farszem z pieczarek:

Pieczarki ścieramy na tarte o większych oczkach lub zgrubnie kroimy. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż nieco się zredukują, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy nieco tłuszczu i wrzucamy posiekana cebulę bez szczypioru.

Szklimy ją, po czym zdejmujemy patelnię z kuchenki. Jajka na twardo w skorupkach przekrawamy na pół, a następnie oddzielamy środek od otoczki przy pomocy łyżki. Skorupek nie wyrzucamy. Jaja siekamy i umieszczamy je w misce.

Wrzucamy przestudzoną zawartość patelni oraz rozdrobniony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy jajeczne otoczki. Zanurzamy je od strony smakowitego wypełnienia w roztrzepanym jajku surowym.

Panierujemy w bułce tartej i podsmażamy tę stronę na patelni - tak by powstała chrupiąca skorupka. Przenosimy na talerze. Jajka na twardo z nadzieniem są gotowe do podania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na smakowite dania z jaj. Ten artykuł zawiera wskazówki pozwalające na sprawne przygotowanie jajecznicy na parze. W tym natomiast zdradzamy jak przyrządzić świetne jajko w koszulce.

Smakowite jajka na twardo z farszem skuszą każdego

canva/pr2is

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >