Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Nie wiesz, jak podać jajka na twardo? Wypełnij je smakowitym farszem z pieczarek. Tym razem, zamiast łączyć z dodatkami żółtko, posiekamy całe jajo, a skorupkę wykorzystamy jako elegancką miseczkę. Zaskoczcie tym rarytasem bliskich — będą zachwyceni i poproszą o więcej.
Jajka na twardo można podać na kilka sposobów. Posiekanie ich i połączenie z podsmażonymi pieczarkami i cebulką jest niestandardowym pomysłem na farsz. Wypełnimy nim skorupki, uzyskując efektowną przekąskę lub śniadanie dla najbliższych. Skusicie się?
Przepis na wyborne jajka na twardo z farszem z pieczarek
Składniki:
4 ugotowane na twardo jajka
1 jajo surowe
200 g pieczarek
1 nieduża cebula najlepiej ze szczypiorkiem
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie jajek na twardo z farszem z pieczarek:
Pieczarki ścieramy na tarte o większych oczkach lub zgrubnie kroimy. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż nieco się zredukują, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy nieco tłuszczu i wrzucamy posiekana cebulę bez szczypioru.
Szklimy ją, po czym zdejmujemy patelnię z kuchenki. Jajka na twardo w skorupkach przekrawamy na pół, a następnie oddzielamy środek od otoczki przy pomocy łyżki. Skorupek nie wyrzucamy. Jaja siekamy i umieszczamy je w misce.
Wrzucamy przestudzoną zawartość patelni oraz rozdrobniony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy jajeczne otoczki. Zanurzamy je od strony smakowitego wypełnienia w roztrzepanym jajku surowym.
Panierujemy w bułce tartej i podsmażamy tę stronę na patelni - tak by powstała chrupiąca skorupka. Przenosimy na talerze. Jajka na twardo z nadzieniem są gotowe do podania. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na smakowite dania z jaj. Ten artykuł zawiera wskazówki pozwalające na sprawne przygotowanie jajecznicy na parze. W tym natomiast zdradzamy jak przyrządzić świetne jajko w koszulce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: kuchnialidla



































