Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak mrozić cukinię? Nie każdy wie o jednej nietypowej metodzie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.07.2022 16:40

Jak mrozić cukinię? Nie każdy wie o jednej nietypowej metodzie

cukinia
canva/Sanny11

Dziś powiemy wam, jak mrozić cukinię, bo warto przetworzyć ją w ten sposób. Teraz jej ceny są dość niskie, można więc zrobić mały zapasik tego warzywa na zimę. A do mrożenia cukinia nadaje się doskonale i można ją mrozić w wielu formach. Nie każdy też wie o jednej nietypowej metodzie, a mianowicie o możliwości zamrożenia zblendowanej cukinii. Zajmuje wtedy mało miejsca w zamrażarce, a jest jak znalazł na zupę czy do sosu.

Cukinia jest warzywem pospolitym, ale też niezwykłym. W sezonie można ją kupić po naprawdę niskich cenach w każdym warzywniaku, spożywczym, czy na straganie. A niezwykłe jest w niej to, że dzięki mało wyrazistemu smakowi, doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Można ją dodawać do wielu potraw — zup, zapiekanek, potrawek, dań duszonych.

Cukinia też bardzo dobrze nadaje się do utrwalania. Można z niej robić różne przetwory w słoikach, ale świetnie nadaje się do mrożenia. Wcześniej trzeba tylko ją umyć i odpowiednio rozdrobnić, tak, by potem od razu można ją było dodać do potrawy.

W jakiej formie mrozić cukinię?

Z pewnością nie w całości, bo po rozmrożeniu zrobi się miękka i pokrojenie jej, czy starcie będzie niemożliwe. Dlatego trzeba ją rozdrobnić przed włożeniem do zamrażarki. Pamiętajcie, że sposób rozdrobnienia cukinii warto uzależnić od jej dojrzałości i wielkości.

Jeśli macie młode, jędrne cukinie możecie je pokroić w grubsze plastry, które będą doskonałym dodatkiem np. do zapiekanek. Plastry ułóżcie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie na kilka godzin do zamrażarki. Gdy zamarzną, umieśćcie je w foliowych woreczkach i schowajcie do zamrażarki.

Nieco starsze warzywa można pokroić w kostkę. Najlepiej po umyciu przekroić je wzdłuż na połowę, usunąć miąższ z pestkami, a twardy miąższ pokroić w sześciany. Taką cukinię też należy wcześniej obmrozić na tacy, a potem wsypać do foliowej torebki. Będzie idealna do zup i sosów. Cukinie można też zetrzeć na dużych oczkach, umieścić w woreczkach strunowych, szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażarki. Tak rozdrobnioną cukinię młodszą czy starszą można wykorzystać do zup, placków, ciast. Bardzo ciekawą formą rozdrobnienia cukinii, jest jej zblendowanie na mus. Taka cukinia sprawdzi się jako zagęszczacz do zup i sosów, można ją też dodać do wypieków. Po umyciu i pokrojeniu na mniejsze kawałki, cukinię zblendujcie, umieśćcie w pojemniku na kostki lodu. Gdy kostki zamarzną, przełóżcie je do foliowych woreczków, zamknijcie i schowajcie do zamrażarki.

O tym warto pamiętać mrożąc cukinię

Cukinię można mrozić surową lub zblanszowaną. Ten drugi sposób zapewnia większą stabilność smaku i koloru. Jeśli więc chcecie zblanszować cukinię, pokrójcie ją, a potem wrzućcie na 2-3 minuty do wrzątku. Po tym czasie wylejcie ją na sito i zanurzcie w bardzo zimnej wodzie. Po osączeniu jest gotowa do mrożenia.

Cukinii przeznaczonej do mrożenia nie należy obierać. W skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych składników. Możecie usunąć skórkę, jeśli nie jest idealna, bardzo gruba lub jeśli zależy wam na tym, by w potrawie nie było widać ciemnych punkcików.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na cukinię marynowaną w zalewie curry, a także na cukinię à la ananas do słoików.

tarta cukinia
canva/MelanieMaier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se