Jak przygotować podhalańskie moskole? Przepis krok po kroku
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Tak, są nim podhalańskie moskole. Sprawdź, jak przygotować ten popularny na południu Polski specjał. Zrobisz go z łatwością, zwłaszcza że podamy ci przepis krok po kroku. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się tej potrawie, a w twoje kuchni nic się nie zmarnuje.
Moskole to placki znane na Podhalu. Pierwotnie były robione z mąki owsianej lub jęczmiennej i wypiekane na rozgrzanej blasze, bez dodatku tłuszczu. Potem zaczęto dodawać też do nich ugotowane ziemniaki, dzięki czemu placki zyskały na miękkości i puszystości.
Do ciasta na moskole można też dodawać nieco spulchniacza, np. sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, a także jajka. Placki te często też smaży się na patelni. Doskonale smakują podane np. z masłem czosnkowym, skwarkami lub prażoną cebulką.
Przepis na podhalańskie moskole
Składniki:
1 kg ziemniaków
2/3 szklanki zsiadłego mleka lub maślanki
ok. 50 dag mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie podhalańskich moskoli
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.
Wystudzone ziemniaki wymieszaj ze zsiadłym mlekiem. Dodaj mąkę, jajka, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj masę.
Ciasto ziemniaczane przełóż na stolnicę, wyrób by było elastyczne. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki.
Z ciasta uformuj gruby wałek, pokrój go w talarki, lekko rozpłaszcz je na dłoni. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź placki i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z cukinii, a także na placki z kukurydzy.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: ofeminin, wikipedia