Dosyp szczyptę do wrzątku z kalafiorem. Od razu zauważysz ogromną różnicę. Każdy przeciera oczy ze zdumienia
Czy wiecie, jak ugotować kalafiora, żeby był biały? Okazuje się, że wystarczy wsypać do wody szczyptę cukru, by kolor warzywa nadal był intensywny i czysty. Prosty trik, który znany był już naszym babciom, sprawi, że kalafior na talerzu będzie prezentował się niezwykle apetycznie. Spróbujecie?
Kalafior jest smacznym letnim warzywem, które na naszych talerzach najczęściej pojawia się wraz z obiadem. Dobrze więc byłoby, żeby nie miał nieatrakcyjnego żółtawego koloru. Jak to osiągnąć? Znamy prostą i niezawodną metodę.
Wiemy, jak ugotować kalafiora, żeby był biały
Jeżeli wykorzystujemy warzywo do przyrządzenia dań, zawierających barwiące przyprawy czy dodatki takie jak np. kurkuma czy pomidory, kolor ugotowanych różyczek nie będzie aż tak istotny. Liczył będzie się smak.
Co jednak zrobić, żeby kalafior podawany jako dodatek do obiadu czy przekąska był śnieżnobiały, podobnie jak w momencie zakupu? Sprawa jest prostsza, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy ugotować kalafiora w wodzie z odrobiną cukru.
Najlepiej od razu podzielić warzywo na różyczki i wkładać je do posłodzonego wrzątku tak, aby nie przerywać wrzenia płynu. Jeśli kalafior podzielony jest na stosunkowo małe kawałki, już po około 5 minutach będzie gotowy do podania. Większe fragmenty będą potrzebowały 8-10 minut, by zmięknąć.
Kalafiora można też ugotować w całości
Chcąc przyrządzić warzywo bez dzielenia go na mniejsze kawałki i tak musimy usunąć liście oraz głąb. Warto je zachować do innych dań np. do bulionu warzywnego. Oczyszczone warzywo należy umieścić we wrzącej wodzie z cukrem.
Gotowanie potrwa dłużej niż w przypadku przyrządzania różyczek — od 10 do 15 minut. Warto zadbać, by garnek był odpowiednio duży, a ilość płynu wystarczająca do przykrycia całego kalafiora.
Po smaczne przepisy na dania z udziałem kalafiora zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny patent na roślinne steki oraz prostą i smaczną alternatywę jajecznicy z jego zastosowaniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze
Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego