Zaskakująca jajecznica z kalafiora. Słynne danie w innej wersji
Próbowaliście kiedyś jajecznicy z kalafiora? Roślinna alternatywa dobrze wam znanej potrawy zaskoczy zbliżonym do oryginału smakiem. Wystarczy, że do rozdrobnionego warzywa dodacie czarnej soli. Przepis jest bardzo prosty — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Choć kalafior nie jest oczywistą alternatywą dla jaj, przygotowanie z niego jajecznicy wcale nie będzie wielkim wyzwaniem. Podduszenie rozdrobnionego warzywa i zmieszanie do z czarną solą oraz kurkumą spowoduje, że do złudzenia przypominać będzie jajeczny klasyk. Warto spróbować.
Przepis na wyborną jajecznicę z kalafiora
Zrobienie smacznej alternatywy klasycznej jajecznicy opiera się o dodatek czarnej soli. Jej smak jest na tyle charakterystyczny, że danie przyrządzone z klasyczną wersją przyprawy nie będzie miało charakteru.
Składniki:
pół kalafiora
1 nieduża cebula lub 2 małe cebulki dymki ze szczypiorem
około 1 łyżeczki czarnej soli, czyli kala namak
pół łyżeczki kurkumy w proszku
pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić jajecznica z kalafiora? To naprawdę proste
Kalafiora płuczemy i dzielimy go na różyczki. Ścieramy je na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim warzywo.
Jeżeli używamy cebuli dymki, szczypior odkładamy na bok i smażymy tylko białą część warzywa. Na patelnię wrzucamy rozdrobnionego kalafiora, po czym wlewamy trochę wody i przykrywamy ją. Zawartość dusimy do czasu, aż warzywo zmięknie.
Odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy całość kurkumą, czarną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.
Jeżeli jajecznica z kalafiora nie trafia w wasz gust, na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na to danie. W tym artykule zdradzamy przepis na jej smaczną wersję z bocznikami. Ta natomiast zawiera wskazówki, które sprawią, że wyjdzie niezwykle kremowa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz
Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
Źródło: rogalikblog.pl