Smakosze.pl
Zaskakująca jajecznica z kalafiora

canva/bhofack2

Zaskakująca jajecznica z kalafiora. Słynne danie w innej wersji

1 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście kiedyś jajecznicy z kalafiora? Roślinna alternatywa dobrze wam znanej potrawy zaskoczy zbliżonym do oryginału smakiem. Wystarczy, że do rozdrobnionego warzywa dodacie czarnej soli. Przepis jest bardzo prosty — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Choć kalafior nie jest oczywistą alternatywą dla jaj, przygotowanie z niego jajecznicy wcale nie będzie wielkim wyzwaniem. Podduszenie rozdrobnionego warzywa i zmieszanie do z czarną solą oraz kurkumą spowoduje, że do złudzenia przypominać będzie jajeczny klasyk. Warto spróbować.

Kultowy blok czekoladowy

Smakujący jak dawniej kultowy blok czekoladowy. 1 kęs wystarczy, aby poczuć ogromny sentyment

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną jajecznicę z kalafiora

Zrobienie smacznej alternatywy klasycznej jajecznicy opiera się o dodatek czarnej soli. Jej smak jest na tyle charakterystyczny, że danie przyrządzone z klasyczną wersją przyprawy nie będzie miało charakteru.

Składniki:

  • pół kalafiora

  • 1 nieduża cebula lub 2 małe cebulki dymki ze szczypiorem

  • około 1 łyżeczki czarnej soli, czyli kala namak

  • pół łyżeczki kurkumy w proszku

  • pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

  • pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić jajecznica z kalafiora? To naprawdę proste

Kalafiora płuczemy i dzielimy go na różyczki. Ścieramy je na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim warzywo.

Jeżeli używamy cebuli dymki, szczypior odkładamy na bok i smażymy tylko białą część warzywa. Na patelnię wrzucamy rozdrobnionego kalafiora, po czym wlewamy trochę wody i przykrywamy ją. Zawartość dusimy do czasu, aż warzywo zmięknie.

Odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy całość kurkumą, czarną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Jeżeli jajecznica z kalafiora nie trafia w wasz gust, na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na to danie. W tym artykule zdradzamy przepis na jej smaczną wersję z bocznikami. Ta natomiast zawiera wskazówki, które sprawią, że wyjdzie niezwykle kremowa.

Jajecznica z kalafiora jest znakomita

canva/Odette Ryan's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rogalikblog.pl

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >