Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować ryż w torebkach na sypko? Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent

Jak ugotować ryż w torebkach na sypko? Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent

Jak ugotować ryż w torebkach?
Screen z filmu na kanale YouTube Błażej Woźniak

Czy wiecie, jak ugotować ryż na sypko? Nawet przyrządzony w torebce produkt może być delikatny i nieposklejany. Wystarczy pamiętać o wcześniejszym opłukaniu ziaren. Znany szefom kuchni patent jest niezawodny.
 

Gotowanie ryżu w torebkach jest proste

Ryż jest jednym z popularniejszych dodatków do dań. Wiele z nas, chcąc ułatwić sobie jego gotowanie, sięga po wersję w woreczku. Jednak ten sposób przyrządzania często owocuje uzyskaniem sklejonej masy, która na talerzu nie prezentuje się zbyt dobrze.

Dzieje się tak dlatego, że kluczowym punktem podczas gotowania ryżu — także tego w woreczku — jest jego płukanie. Spiesząc się, często pomijamy tę czynność. Mimo wszystko powinniśmy poświęcić czas i przelać ziarno bieżącą wodą do czasu, aż płyn, który wypłynie, będzie klarowany. W ten sposób pozbędziemy się zawartej w ziarnach skrobi, która mogłaby skleić ziarenka.

Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy

Jak ugotować ryż w torebkach? W sporej ilości wody

Cała torebka ryżu powinna być zanurzona. Aby mieć pewność, że tak się stanie, na każdy wrzucony woreczek potrzebujemy około 750 ml wody. W mniejszej ilości część ziaren obeschnie lub nie dogotuje się. Co ważne, woda musi zawrzeć nim włożymy do niej produkt.

Czas przyrządzania nie może być też zbyt długi. Warto trzymać się instrukcji producenta, który zazwyczaj zaleca około 15 minut gotowania. Pamiętajmy, że ryż nie może się w garnku kotłować, więc ogień powinien być niezbyt mocny. Wodę bezwzględnie należy posolić — w przeciwnym wypadku dodatek wyjdzie nam mdły.

Jak podawać ryż?

Sypki ryż sprawdzi się zarówno jako dodatek do zup, jak i element drugiego dania. Świetnie komponuje się z daniami pełnymi sosu, takimi jak mięsne i warzywne gulasze czy indyjskie curry.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z ryżem. Szczególnie polecamy tradycyjne gołąbki z przepisu siostry Anieli. Być może spodoba wam się też patent na szybką i smaczną chińszczyznę.

Jak ugotować ryż na sypko.png
canva/Tonhom27