Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.07.2022 12:24

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję
canva/ Alliance Images

Nigdy nie wyrzucaj skórki ananasa. Przygotujesz z niej wyśmienity i zdrowy sok z dodatkiem miodu, a także wykorzystasz w kuchni jako talerz. Ryż smażony z kurczakiem, warzywami i ananasem podany w skórce wygląda, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.

Ananas jest niezwykle zdrowym owocem, którego możemy kupić niemal przez cały rok. Świeży ananas jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od owoców w puszcze, które zalane są słodkim syropem i przez to są bombą kaloryczną.

Skórka ananasa, podobnie jak jego miąższ, bogata jest w wiele witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, magnez i antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, a także zapobiegają powstawaniu groźnych chorób.

Ananas jest więc owocem, który powinien zagościć w naszej diecie. Jest również idealny na upały, ponieważ jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do ciast i deserów lodowych, jak i wytrawnych dań.

Smaczny i zdrowy sok ze skórek ananasa

Pokrojoną skórkę ananasa włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut. Następnie odcedź wywar przez gęste sito, dodaj ksylitol lub płynny miód, wymieszaj.

Przygotowany sok możesz pić zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu. Mocno orzeźwia, a przy tym jest bogatym źródłem witaminy C i magnezu, działa również antyoksydacyjnie.

Zapieczony ryż z kurczakiem w wydrążonym ananasie

Składniki:

  • pół ananasa

  • 200 g filetu z kurczaka

  • pół czerwonej papryki

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • mała marchewka

  • jajko

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • łyżeczka kurkumy

  • sól, pieprz

  • mała cebula

  • olej do smażenia

Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, następnie przełóż na talerz i ostudź. Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i usmaż na oleju, przełóż na talerz. Z ananasa wydrąż miąższ, tak, aby nie uszkodzić skóry.

Owoc pokrój w drobną kostkę, pokrój również paprykę, pomidorki, marchewkę, posiekaj cebulkę. Na patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę, marchewkę i smaż przez kilka minut. Dodaj kurczaka, ananasa i ponownie przesmaż danie.

Na patelnię dodaj ryż, sos sojowy i smaż jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, żeby potrawa się nie przypaliła. Danie przełóż do skórki ananasa i podaj, smacznego.

Świeży, słodki ananas to podstawa- tu dowiesz się, jak wybrać w sklepie dojrzały i najsmaczniejszy owoc.

Z ananasa możesz przygotować również wiele smacznych potraw. Przygotuj obłędne racuchy z ananasem oraz orientalne curry z kurczakiem, dania są proste w przygotowaniu i przepyszne.

Ryż z kurczakiem i warzywami podany w ananasie
canva/Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: najlepszewkuchni.pl, shareinfo.pl