Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta? Pomocne będą 2 rodzaje musztardy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.07.2022 22:07

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta? Pomocne będą 2 rodzaje musztardy

karkówka w marynacie
canva/ikate25

Zobaczcie, jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta. Pomocne będą dwa rodzaje musztardy, które nadadzą mięsu słodko-pikantnego smaku i odpowiedniej kruchości. Sprawdźcie, co jeszcze dodać do marynaty, by karkówka wyszła pyszna, jak nigdy.

Co wrzucić na ruszt? Numerem jeden wśród miłośników grilla jest niewątpliwie karkówka. To poprzerastane tłuszczem mięso wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania. Niemal zawsze wychodzi soczyste i smaczne. Oczywiście duża w tym rola marynaty, w której warto umieścić mięso na kilka godzin przed pieczeniem.

Jeśli nie macie doświadczenia ani pomysłu na to, z czego zrobić marynatę do karkówki, przychodzimy wam z pomocą. Podpowiadamy, że wyjątkowo dobrym składnikiem marynaty będzie musztarda. Jaka? W sumie każda, ale warto z pewnością połączyć musztardę ostrą i słodkawą. Dzięki temu smak potrawy będzie pełniejszy. Oczywiście dobrze też jest dorzucić kilka innych składników, a zachwyty nad naszą karkówką nie będą miały końca.

Przepis na marynatę do grillowanej karkówki

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy miodowej

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 1/2 cytryny

  • 3 łyżki oleju

  • 150 ml mleka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

Przygotowanie marynaty do karkówki z grilla

Musztardę miodową i francuską umieść w misce. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, olej, mleko, zioła prowansalskie i majeranek. Dorzuć też obraną i pokrojoną cebulę. Wymieszaj.

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w dość cienkie (ok. 1 cm grubości) plastry w poprzek włókien. Możesz ją dodatkowo lekko rozbić kuchennym młotkiem.

Mięso oprósz solą i pieprzem, umieść w marynacie. Całość wymieszaj, by karkówka dobrze pokryła się marynatą. Miskę przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka:

Karkówkę wyjmij z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Gdy mięso nieco się ociepli, nie przeżyje szoku termicznego i nie stwardnieje. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na karkówkę marynowaną w musztardzie i miodzie. Dowiesz się także, co zrobić, by grillowana karkówka wyszła miękka i soczysta.

karkówka grillowana
canva/ EzumeImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natemat