Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?
canva/Sebalos

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka, mamy dla was sprawdzony sposób. Dobrze rozbijcie mięso i zanurzcie je w przyprawach na kilka godzin, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Grillowane karkówka smakuje najlepiej, gdy jest soczysta i pełna aromatu. Marynując mięso w przyprawach przez dobę, sprawimy, że będzie smakowite i miękkie. Jeśli dodatkowo rozbijemy je przed upieczeniem, będzie obłędnie pyszne.

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?

Do przygotowania klasycznego dania grillowego potrzebujemy dobrej jakości mięsa, oleju oraz zestawu aromatycznych przypraw. Proporcje przedstawiamy poniżej.

Składniki:

  • 2 kg karkówki bez kości

  • 4 łyżki ulubionej pikantnej musztardy

  • 6 łyżek pikantnego ketchupu

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 8 ząbków czosnku

  • po łyżce ziół suszonych — bazylii, oregano i majeranku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka papryki chilli lub pieprzu cayenne czarnego pieprzu (użyłam Skworcu)

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

  • 1 łyżka soli

Jak przyrządzić zamarynowaną karkówkę?

W większej misce umieszczamy olej ketchup, musztardę oraz wszystkie sypkie przyprawy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko starannie łączymy, po czym kilka łyżek powstałej marynaty przenosimy na dno pojemnika, w którym będziemy marynować karkówkę.

Umyte, pokrojone w plastry i rozbite przy pomocy tłuczka mięso smarujemy przygotowaną mieszanką. Układamy je w naczyniu, na koniec pokrywając je pozostałą marynatą. Pojemnik zamykamy lub przykrywamy folią spożywczą.

Możemy delikatnie potrząsnąć, by jeszcze lepiej rozprowadzić marynatę dookoła mięsa. Całość wstawiamy do lodówki na dobę. Przyrządzamy na grillu, smażąc po 7 minut z każdej strony.

Karkówkę możemy też upiec w piekarniku. Jeśli się na to zdecydujemy, należy rozgrzać piec do temperatury 170 stopni Celsjusza i przyrządzać mięso przez 40 minut, w połowie pieczenia obracając kawałki.

Po inne pomysły na smakołyki z grilla zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie propozycje Tomasza Strzelczyka. Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić szaszłyki z kurczakiem i warzywami.

Karkówka z grilla w marynacie jest znakomita
canva/prophoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: