Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie
A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być.
Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce.
Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.
Jak zrobić domową chałwę?
Składniki:
2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki miodu
Przygotowanie chałwy
Patelnię rozgrzej niezbyt mocno. Wysyp na nią sezam, praż go co chwilę mieszając, aż lekko się zrumieni i nabierze przyjemnego zapachu. Uważaj, by się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Sezam wystudź, zmiel w młynku na proszek. Cały czas mieszając, dodawaj do niego stopniowo miód. Niedużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej otrzymaną masę, zawiń w papier, włóż na kilka godzin do lodówki.
Wskazówka:
Do masy na chałwę możesz dodać trochę cukru waniliowego, kakao, posiekanej czekolady, a także wiórki kokosowe, orzechy czy rodzynki. Po zastudzeniu chałwę możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą.
Po więcej inspiracji na domowe słodkości zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na domowe sezamki, a także na krówki własnoręcznej roboty.
Źródło zdjęcia: canva/Zerbor
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet, domowe-wypieki