Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.04.2022 22:06

Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie

chałwa
canva/yilmazfatih z Pixabay

A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być.

Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce.

Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.

Jak zrobić domową chałwę?

Składniki:

  • 2 szklanki ziaren sezamu

  • 1/2 szklanki miodu

Przygotowanie chałwy

Patelnię rozgrzej niezbyt mocno. Wysyp na nią sezam, praż go co chwilę mieszając, aż lekko się zrumieni i nabierze przyjemnego zapachu. Uważaj, by się nie przypalił, bo będzie gorzki.

Sezam wystudź, zmiel w młynku na proszek. Cały czas mieszając, dodawaj do niego stopniowo miód. Niedużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej otrzymaną masę, zawiń w papier, włóż na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka:

Do masy na chałwę możesz dodać trochę cukru waniliowego, kakao, posiekanej czekolady, a także wiórki kokosowe, orzechy czy rodzynki. Po zastudzeniu chałwę możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Po więcej inspiracji na domowe słodkości zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na domowe sezamki, a także na krówki własnoręcznej roboty.

sezam
sezam

Źródło zdjęcia: canva/Zerbor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram