Jak zrobić domową galaretkę z owocami? Przepis jest banalnie prosty, już nigdy nie kupisz jej w sklepie
Dziś powiemy wam, jak zrobić domową galaretkę z owocami. Przepis na nią jest banalnie prosty. Gdy zrobicie naszą galaretkę raz, już nigdy nie kupicie gotowej w sklepie. Domowy deser ma bowiem same zalety. Jest naturalny, tani, a ponad wszystko smaczny i aromatyczny.
Galaretka owocowa jest prostym deserem idealnym na upał. Doskonale chłodzi, jest lekka i orzeźwiająca. Zwykle jednak przygotowujemy ją z torebki — rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wstawiamy do lodówki, by stężała.
Niestety galaretka z torebki nie jest zbyt wartościowa. Oprócz cukru i żelatyny zawiera barwniki i aromaty. A podobnie łatwo można zrobić domową galaretkę z owocami. Wraz z nią podacie swoim najbliższym trochę witamin, soli mineralnych i błonnika. Bez zbędnych substancji dodatkowych. Jest różnica, prawda?
Przepis na domową galaretkę z owocami
Składniki:
1/2 l soku owocowego, najlepiej domowego np. z truskawek, wiśni, jeżyn
5 łyżeczek żelatyny
pół cytryny
2 garści świeżych owoców, np. truskawek, wiśni, jeżyn
Przygotowanie domowej galaretki z owocami
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Sok podgrzej w rondelku, dodaj do niego żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści.
Sok z żelatyną dopraw do smaku sokiem z cytryny i w razie potrzeby cukrem. Odstaw do wystygnięcia.
Do małych miseczek włóż po trochu owoców, zalej je zimną, płynną galaretką. Miseczki wstaw do lodówki i pozostaw na kilka godzin, by galaretka stężała.
Wskazówki:
Jeśli korzystasz z dosładzanego soku, przed podgrzaniem możesz go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Do galaretki możesz wrzucić te same owoce, z których został zrobiony sok, ale też dodać inne, np. cząstki pomarańczy, połówki winogron, maliny.
Zamiast żelatyny do przygotowania galaretki możesz użyć agaru. Na pół litra płynu wystarczą 2 łyżeczki sproszkowanego agaru.
Gotową galaretkę możesz ozdobić bitą śmietaną, posypać startą czekoladą.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na galaretkowiec na biszkopcie, a także na galaretkowiec na mleku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia