Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca
Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Jeśli akurat nie mamy pod ręką jajek, równie pyszną potrawę przyrządzimy z kalafiora. Rozdrobione i ugotowane warzywo będzie miało podobną strukturę, a przyprawy sprawią, że będzie smakowało bardzo podobnie. Przekonajcie się sami.
Jajecznica jest jedną z potraw, które z łatwością przyrządzić można w wersji roślinnej. Sekretem smaku dania jest czarna sól — kala namak. Jej charakterystyczny jajeczny posmak pozwala cieszyć się znanymi kompozycjami smakowymi nie tylko wtedy, gdy zrezygnowaliśmy z jajek ze względów etycznych.
Przepis na wyborną jajecznicę bez jaj
Składniki:
1 kalafior
1 nieduża cebula
1/3 łyżeczki czarnej soli kala namak
pół łyżeczki kurkumy
posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy warzywo i rozgniatamy je widelcem. Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Na patelnię wlewamy trochę wody.
Wrzucamy cebulę, solimy ją delikatnie. Dusimy przez moment, a następnie dodajemy kalafior. Doprawiamy kurkumą, czarną solą i pieprzem. Smażymy bez tłuszczu do czasu, aż cebula całkowicie zmięknie.
Danie podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem. Możemy dodać jeszcze pokrojonego świeżego pomidora i pieczywo. Jajecznice bez jajek jest gotowa. Smacznego.
Po pomysły na tradycyjną jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować ją z brokułami. Ten natomiast zdradza sposoby na przygotowanie jej bez dodatku tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/PeteerS Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: zakreconywegeobiad