Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.12.2022 04:00

Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością

jajko po wiedeńsku
Canva / bunyarit

Jajko po wiedeńsku jest jednym ze sposobów zaserwowania jajka na miękko. Metoda jest szybka i wyjątkowo apetyczna. Dzięki gotowaniu w szklance, mamy pełną kontrolę nad stopniem ścięcia zarówno żółtka, jak i białka. Tak przygotowane jajko kusi apetycznym wyglądem i zachwyca delikatnością.

Jajko po wiedeńsku zwyczajowo podaje się z odrobiną masła, przyprawione solą i pieprzem. Można wzbogacić je również o inne dodatki. Ulubione zioła czy tarty ser żółty skomponują się z tym daniem idealnie.

Przepis na efektowne jajko po wiedeńsku

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżka tartego sera żółtego

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz do smaku

Proste i szybkie jajko po wiedeńsku krok po kroku

Jajka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie wybij je do 2 szklanek. Aby uniknąć pęknięcia naczynia, jajko po wiedeńsku najlepiej przyrządzać w szklankach żaroodpornych.

Szklanki z jajkami wstaw do garnka z wrzącą wodą, wyłożonego ściereczką. Podgrzewaj do momentu, aż biało się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać płynne.

Szklankę z gotowym jajkiem po wiedeńsku wyjmij z garnka. Na wierzch połóż masło, przypraw całość solą, pieprzem i ziołami. Na koniec posyp jajko po wiedeńsku startym żółtym serem. Potrawę podawaj od razu po przygotowaniu, w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.

Jajko sadzone smażone bez dodatku tłuszczu zaskakuje delikatnością. Czy uwierzycie, że można zrobić jajko sadzone na słodkim deserze?

Canva / gyro
Canva / gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: