Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością
Jajko po wiedeńsku jest jednym ze sposobów zaserwowania jajka na miękko. Metoda jest szybka i wyjątkowo apetyczna. Dzięki gotowaniu w szklance, mamy pełną kontrolę nad stopniem ścięcia zarówno żółtka, jak i białka. Tak przygotowane jajko kusi apetycznym wyglądem i zachwyca delikatnością.
Jajko po wiedeńsku zwyczajowo podaje się z odrobiną masła, przyprawione solą i pieprzem. Można wzbogacić je również o inne dodatki. Ulubione zioła czy tarty ser żółty skomponują się z tym daniem idealnie.
Przepis na efektowne jajko po wiedeńsku
Składniki:
2 jajka
2 łyżeczki masła
1 łyżka tartego sera żółtego
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
Proste i szybkie jajko po wiedeńsku krok po kroku
Jajka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie wybij je do 2 szklanek. Aby uniknąć pęknięcia naczynia, jajko po wiedeńsku najlepiej przyrządzać w szklankach żaroodpornych.
Szklanki z jajkami wstaw do garnka z wrzącą wodą, wyłożonego ściereczką. Podgrzewaj do momentu, aż biało się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać płynne.
Szklankę z gotowym jajkiem po wiedeńsku wyjmij z garnka. Na wierzch połóż masło, przypraw całość solą, pieprzem i ziołami. Na koniec posyp jajko po wiedeńsku startym żółtym serem. Potrawę podawaj od razu po przygotowaniu, w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.
Jajko sadzone smażone bez dodatku tłuszczu zaskakuje delikatnością. Czy uwierzycie, że można zrobić jajko sadzone na słodkim deserze?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama