Smakosze.pl
Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?

canva/Dar1930

Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe? Prosto i pysznie

14 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Klasyczne bitki wieprzowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, rozpływające się w ustach wieprzowina to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Klasyczne bitki podaj w aromatycznym sosie kurkowym, a stworzysz doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym to bardzo aromatyczna i prosta potrawa, którą przygotujesz w niecałe 2 godziny. Delikatna, miękka wieprzowina gotowana w bulionie warzywnym nabiera doskonałego smaku, a całość wykończona jest aromatem grzybów i sosem śmietanowym.

Bitki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na ciepło, np. marchewką z groszkiem. Całe danie jest bardzo pożywne, smaczne i doskonale sprawdzi się zarówno w ciepłe, letnie dni, jak i chłodne, jesienne popołudnia. Sezon na kurki trwa od czerwca do końca listopada, dlatego też korzystajmy z nich jak najwięcej.

Przepis na klasyczne bitki wieprzowe

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 300 g kurek

  • 2 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej do sosu

  • mąka do obtoczenia mięsa

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • 1l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?

Mięso umyj, oczyść i pokrój w plastry, następnie każdy kawałek rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż mięso ładnie się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż kolejne 3-4 minuty.

Mięso i cebulę przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania podsmaż na maśle pokrojone kurki z łyżką posiekanej natki pietruszki, następnie dodaj je do mięsa.

Kurki

Źródło zdjęcia: canva/Saaster

Gdy już bitki będą miękkie, śmietanę rozprowadź razem z mąką w odrobinie zimnej wody i dodaj do wywaru, aby powstał gęsty, aksamitny sos. Całe danie dopraw do smaku solą i pieprzem i oprósz resztą pietruszki.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica jest najlepsza

Przepisy

Doskonały patent na jedwabiście kremową jajecznicę. Pomoże sekretny składnik

Czytaj więcej >
śmietankowy deser

Przepisy

Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato

Czytaj więcej >