Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe? Prosto i pysznie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.01.2022 01:00

Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe? Prosto i pysznie

Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?
canva/Dar1930

Klasyczne bitki wieprzowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, rozpływające się w ustach wieprzowina to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Klasyczne bitki podaj w aromatycznym sosie kurkowym, a stworzysz doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym to bardzo aromatyczna i prosta potrawa, którą przygotujesz w niecałe 2 godziny. Delikatna, miękka wieprzowina gotowana w bulionie warzywnym nabiera doskonałego smaku, a całość wykończona jest aromatem grzybów i sosem śmietanowym.

Bitki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na ciepło, np. marchewką z groszkiem. Całe danie jest bardzo pożywne, smaczne i doskonale sprawdzi się zarówno w ciepłe, letnie dni, jak i chłodne, jesienne popołudnia. Sezon na kurki trwa od czerwca do końca listopada, dlatego też korzystajmy z nich jak najwięcej.

Przepis na klasyczne bitki wieprzowe

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 300 g kurek

  • 2 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej do sosu

  • mąka do obtoczenia mięsa

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • 1l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?

Mięso umyj, oczyść i pokrój w plastry, następnie każdy kawałek rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż mięso ładnie się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż kolejne 3-4 minuty.

Mięso i cebulę przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania podsmaż na maśle pokrojone kurki z łyżką posiekanej natki pietruszki, następnie dodaj je do mięsa.

Kurki

Źródło zdjęcia: canva/Saaster Gdy już bitki będą miękkie, śmietanę rozprowadź razem z mąką w odrobinie zimnej wody i dodaj do wywaru, aby powstał gęsty, aksamitny sos. Całe danie dopraw do smaku solą i pieprzem i oprósz resztą pietruszki.