Smakosze.pl

canva/jirkaejc, dungthuyvunguyen/Pixabay

Jak zrobić napar z kminku? Prosta receptura przyda się nie tylko w święta

9 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Napar z kminku będzie pomocny, gdy po sycącym posiłku poczujemy się ociężali. Jego spożycie usunie nieprzyjemne dolegliwości i sprawi, że proces trawienia będzie przebiegał sprawniej. Przygotowanie herbatki z aromatycznej przyprawy jest niezwykle proste i warto jej spróbować, bo zawiera też szereg cennych składników odżywczych.

Kminek jest przyprawą kontrowersyjną. Wiele osób nie przepada za nim, choć dość powszechnie wiadomo, że dodawanie go do ciężkostrawnych dań mięsnych czy potraw z kapustą lub roślinami strączkowymi sprawia, ze stają się one lżejsze dla naszego żołądka.

Zawarte w nasionach kminku substancje rozluźniają skurcze mięśni w jelitach. Przyczyniają się więc do usprawnienia trawienia. Napar z kminku dostarczy nam też witaminy A, potasu, fosforu czy niacyny. Nieoceniony będzie również jako środek wyciszający i kojący nerwy, a także wsparcie w walce ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami.

Przepis na napar z kminku

Prosty w przygotowaniu napar na dolegliwości trawienne, jaki możemy uzyskać z nasion kminku, będzie remedium na niespodziewane gorsze samopoczucie po spożyciu ulubionych, ciężkich dań. Można po niego sięgać bez ograniczeń, lecz oczywiście zalecamy ostrożność i nieczęste wybieranie tłustych, ciężkostrawnych potraw.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 łyżka nasion kminku

  • 500 ml wody

Jak zrobić napar z kminku? Przepis jest bardzo prosty

Zmielone w młynku lub roztarte w moździerzu nasiona kminku zalewamy gorącą wodą. Parzymy pod przykryciem przez kwadrans, po czym odcedzamy uzyskany roztwór na sitku o gęstym splocie. Pijemy, gdy jest jeszcze ciepły.

Wskazówka: kminek możecie wymieszać pół na pół z suszonym majerankiem, który również łagodzi dolegliwości trawienne. Razem smakują fantastycznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na prozdrowotne napary i napoje. Szczególnie polecamy złote mleko — ajurwedyjski dobroczynny miks na bazie kurkumy, który świetnie wzmacnia odporność. Równie pyszny i skuteczny będzie napar z goździków, imbiru oraz herbaty .

Napar z kminku jest świetny
canva/dungthuyvunguyen, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >

Przepisy

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >