Smakosze.pl
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze?

canva/gresei

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze? Istnieje genialny patent

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu smakoszy lubi ogórki kiszone. Przysmak warto przygotować w domu. Oprócz kopru chrzanu czy czosnku dodajcie jeszcze liście wiśni, porzeczki czy dębu, a rarytas będzie zdrowszy. Wspomniane dodatki nie pozwalają na rozwój szkodliwych bakterii w kiszonce, czyniąc ją tym samym bezpieczniejszą. Przy okazji ciekawie podbijają smak. Spróbujecie?

Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie ogórków kiszonych. Warzywa są tanie i świeże. Nietrudno też zaopatrzyć się w pozostałe niezbędne składniki. Niektórzy sprzedawcy wręcz oferują pełne zestawy do kiszenia. Warto się skusić.

Niby schabowy z kalafiora

Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze

CZYTAJ DALEJ

Ogórki kiszone będą zdrowsze, jeśli dodacie do nich pewien składnik

Tradycyjnie do kiszenia ogórków używa się kopru i chrzanu. Niektórzy jeszcze dodają ząbki czosnku. Tymczasem jeden, mniej popularny, dodatek jest w stanie znacząco podnieść walory smakowe i prozdrowotne kiszonki.

Mowa o liściach. Te pochodzące z dębu, porzeczki, wiśni czy winorośli zawierają składniki, zdolne zniszczyć szkodliwe bakterie. Mogą przy tym urozmaicić smak wyrobu — o ile oczywiście nie przesadzimy z ich ilością. W nadmiarze sprawiają, że wyrób staje się goryczkowy.

Jak zrobić ogórki kiszone? Metoda jest prosta

Umyte i namoczone w chłodnej wodzie warzywa należy ciasno ułożyć w słoikach, których dno wyłożone zostało koprem i wybranymi liśćmi. Naczynia oczywiście wyparzamy przed użyciem, a oprócz ogórków dodajemy obrany chrzan i czosnek.

Tak przygotowane weki zalewamy solanką przygotowaną z soli niejodowanej. Przyprawę po prostu rozpuszczamy we wrzątku. Jedna czubata łyżka na litr płynu będzie wystarczająca. Naczynia zamykamy niezbyt szczelnie — z kiszonki będzie uwalniał się dwutlenek węgla, który musi mieć ujście.

Kiszenie prowadzimy około 3 dni w temperaturze od 18 do 22 stopni Celsjusza, trzymając przetwory w ciemnym miejscu np. w nienasłonecznionej części blatu czy w kuchennej szafce. To ważne — nagrzewanie słoików przyspieszy fermentację. Może też doprowadzić do pleśnienia wyrobu.

Ogórki kiszone można wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Świetnie smakują m.in. z pajdą ze smalcem z fasoli. Będą też dobrego do zrobienia orzeźwiającego kwaśnego chłodnika.

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe

canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku?

Porady

Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku? Zdradzamy krok po kroku

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >