Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze? Istnieje genialny patent

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze? Istnieje genialny patent

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze?
canva/gresei

Wielu smakoszy lubi ogórki kiszone. Przysmak warto przygotować w domu. Oprócz kopru chrzanu czy czosnku dodajcie jeszcze liście wiśni, porzeczki czy dębu, a rarytas będzie zdrowszy. Wspomniane dodatki nie pozwalają na rozwój szkodliwych bakterii w kiszonce, czyniąc ją tym samym bezpieczniejszą. Przy okazji ciekawie podbijają smak. Spróbujecie?

Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie ogórków kiszonych. Warzywa są tanie i świeże. Nietrudno też zaopatrzyć się w pozostałe niezbędne składniki. Niektórzy sprzedawcy wręcz oferują pełne zestawy do kiszenia. Warto się skusić.

Ogórki kiszone będą zdrowsze, jeśli dodacie do nich pewien składnik

Tradycyjnie do kiszenia ogórków używa się kopru i chrzanu. Niektórzy jeszcze dodają ząbki czosnku. Tymczasem jeden, mniej popularny, dodatek jest w stanie znacząco podnieść walory smakowe i prozdrowotne kiszonki.

Mowa o liściach. Te pochodzące z dębu, porzeczki, wiśni czy winorośli zawierają składniki, zdolne zniszczyć szkodliwe bakterie. Mogą przy tym urozmaicić smak wyrobu — o ile oczywiście nie przesadzimy z ich ilością. W nadmiarze sprawiają, że wyrób staje się goryczkowy.

Jak zrobić ogórki kiszone? Metoda jest prosta

Umyte i namoczone w chłodnej wodzie warzywa należy ciasno ułożyć w słoikach, których dno wyłożone zostało koprem i wybranymi liśćmi. Naczynia oczywiście wyparzamy przed użyciem, a oprócz ogórków dodajemy obrany chrzan i czosnek.

Tak przygotowane weki zalewamy solanką przygotowaną z soli niejodowanej. Przyprawę po prostu rozpuszczamy we wrzątku. Jedna czubata łyżka na litr płynu będzie wystarczająca. Naczynia zamykamy niezbyt szczelnie — z kiszonki będzie uwalniał się dwutlenek węgla, który musi mieć ujście.

Kiszenie prowadzimy około 3 dni w temperaturze od 18 do 22 stopni Celsjusza, trzymając przetwory w ciemnym miejscu np. w nienasłonecznionej części blatu czy w kuchennej szafce. To ważne — nagrzewanie słoików przyspieszy fermentację. Może też doprowadzić do pleśnienia wyrobu.

Ogórki kiszone można wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Świetnie smakują m.in. z pajdą ze smalcem z fasoli. Będą też dobrego do zrobienia orzeźwiającego kwaśnego chłodnika.

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: