Smakosze.pl
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

canva/MychkoAlezander

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

11 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Puszyste placki ziemniaczane spodobają się niejednemu smakoszowi. By zachwyciły smakiem i konsystencją, warto wykonać jeszcze jedną nieoczywistą czynność. Łącząc ziemniaczaną masę z pianą z białek, przygotujemy rarytas tak puszysty, jak nigdy wcześniej. Znany z przyrządzania wypieków patent sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?

Przyrządzając placki ziemniaczane, jaja po prostu wbijacie do masy? Warto porzucić ten nawyk i ubić białko na pianę. Chrupiące z zewnątrz i cudownie puszyste w środku placuszki są warte tego wysiłku. Różnica jest nie tylko zauważalna, ale też tak znaczna, że będziecie się zastanawiali, dlaczego wcześniej nie wpadliście na taki pomysł.

krojenie tortu

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowo puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg mączystych ziemniaków

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Sekretem sukcesu jest dodanie piany z białek.

Przygotowanie rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Myjemy je i ścieramy na tarce. Odcedzamy z nadmiaru płynu, najlepiej delikatnie jeszcze odciskając warzywo na sicie wyłożonym gazą.

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z ziemniakami. Wsypujemy też mąkę i doprawiamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, wsypując do nich szczyptę soli. Przenosimy ją do masy ziemniaczanej i ostrożnie mieszamy całość.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i łyżką formujemy placki ziemniaczane. Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut na stronę. Gdy się zrumienią, przenosimy je na wyłożony ręcznikami papierowymi talerz i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną i podsmażoną cebulką.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite placki. Koniecznie spróbujecie nowej i wyjątkowo smacznej wersji racuchów z borówką amerykańską. Być może spodoba wam się też prosty patent na rarytas z ziemniaków i cukinii.

Puszyste placki ziemniaczane są znakomite

canva/4uda4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >
Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

Przepisy

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Czytaj więcej >
Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >