Jak zrobić prażoną cebulkę?
Cebulka prażona to świetny dodatek do wielu dań, jest bardzo aromatyczna, słodka i chrupiąca. Dodasz ją do mięsa, ziemniaków, pizzy, zapiekanek, sosów, posypiesz kanapkę. Jak zrobić prażoną cebulkę?
Cebula jest warzywem stosowanym w każdej kuchni na świecie. Wzmacnia smak i aromat każdego dania, zup, sałatek, sosów. Cebulka prażona to krążki cebulowe obtoczone w mące z dodatkiem soli i cukru, a następnie smażone na oleju na złoty kolor.
Cebulka prażona ma zupełnie inny smak od tradycyjnej, jest słodka i jeszcze bardziej esencjonalna. Cebulkę prażoną dodasz do każdego dania, sosu. Ziemniaki oprószone cebulką prażoną zyskują fenomenalny smak, zwykła kanapka również smakuje zupełnie inaczej, kiedy oprószysz ją prażonymi wiórkami.
Prażona cebulka świetnie łączy się z pomidorami i mięsem- tu poznasz przepis na piersi kurczaka w sosie pomidorowym, dodaj do niej prażone wiórki, a wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy.
Cebulkę dodaj również do burgerów wołowych z serem, będą przepyszne.
Przepis na prażoną cebulkę
Składniki:
3 cebule białe
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
4 łyżki mąki
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić prażoną cebulkę?
Cebule obierz ze skóry i posiekaj w krążki, przełóż do miski, wysp mąkę, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulkę tak, aby równomiernie smażyła sią na tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Gdy już cebula będzie miękka i zmieni kolor na złoty, przełóż ją łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby oddała nadmiar tłuszczu. Cebulę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, tak przygotowana zachowa świeżość przez 2 tygodnie.