Smakosze.pl

canva/finwal

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań.

Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia.

Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.

Przepis na doskonałe ciasto na naleśniki

Składniki:
  • 3 jaja

  • 0,5 litra mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki? Znamy prosty przepis

W większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, mleko, wodę i jaja. Masę delikatnie solimy, a następnie powoli — cały czas miksując — wlewamy olej. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

Rozgrzewamy dobrze patelnię do smażenia naleśników. Wylewamy na nią porcję ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzamy ciasto przechylając patelnię na boki. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Spróbujcie koniecznie smakowitej receptury z wykorzystanie zaledwie dwóch składników — budyniu i jajek. Być może spodoba wam się też patent na w pełni roślinną odsłonę .

Dobrze przygotowane ciasto na naleśniki ma konsystencję śmietanki
canva/leonori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >

Przepisy

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >