Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?
canva/finwal

Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań.

Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia.

Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.

Przepis na doskonałe ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 3 jaja

  • 0,5 litra mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki? Znamy prosty przepis

W większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, mleko, wodę i jaja. Masę delikatnie solimy, a następnie powoli — cały czas miksując — wlewamy olej. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

Rozgrzewamy dobrze patelnię do smażenia naleśników. Wylewamy na nią porcję ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzamy ciasto przechylając patelnię na boki. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Spróbujcie koniecznie smakowitej receptury z wykorzystanie zaledwie dwóch składników — budyniu i jajek. Być może spodoba wam się też patent na w pełni roślinną odsłonę.

Dobrze przygotowane ciasto na naleśniki ma konsystencję śmietanki
canva/leonori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: