Smakosze.pl
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

canva/finwal

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań.

Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia.

Omlet z szynką

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.

Przepis na doskonałe ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 3 jaja

  • 0,5 litra mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki? Znamy prosty przepis

W większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, mleko, wodę i jaja. Masę delikatnie solimy, a następnie powoli — cały czas miksując — wlewamy olej. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

Rozgrzewamy dobrze patelnię do smażenia naleśników. Wylewamy na nią porcję ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzamy ciasto przechylając patelnię na boki. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Spróbujcie koniecznie smakowitej receptury z wykorzystanie zaledwie dwóch składników — budyniu i jajek. Być może spodoba wam się też patent na w pełni roślinną odsłonę.

Dobrze przygotowane ciasto na naleśniki ma konsystencję śmietanki

canva/leonori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >