Jakich słodyczy powinny unikać dzieci w Wielkanoc?
Wielkanocne jajeczka należą do klasyki deserów i przysmaków, za którymi najbardziej przepadają najmłodsi. Nic dziwnego, w końcu słodka czekolada, nierzadko z kremowym wypełnieniem, sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Istnieje jednak pewne ryzyko.
Wiele firm produkuje jajeczka o niewielkim rozmiarze, dlatego istnieje bardzo duże ryzyko zadławienia, jeśli jajko jedzone jest przez młode dziecko. Należy również pamiętać o bezwzględnym zakazie kładzenia takich niewielkich czekoladek na świątecznym stole, do którego mają dostęp dzieci. W innym przypadku mogą je połknąć i udusić się, poprzez zapchanie dróg oddechowych.
Bezpieczna wersja wielkanocnych jajek
Jeśli nie chcesz odmawiać swojemu dziecku przyjemności, postaraj się znaleźć w sklepie jajka o większej średnicy - wystarczy rozbić je na mniejsze kawałki, a groźba zadławienia dziecka znacznie maleje. Warto kupować również droższą czekoladę lepszej jakości, aby nie karmić swojej pociechy czekoladopodobnymi produktami.
Dla tych, którzy znacznie bardziej dbają o dietę swoich najbliższych, proponujemy przygotowanie jajek własnoręcznie. Poniższy przepis pozwala zrobić je od podstaw, a dużą zaletą jest brak cukru. Jako słodzik wykorzystuje się daktyle, w których naturalny poziom fruktozy jest ogromny.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Źródło: Polina Tankilevitch, Pexels
Przepis na czekoladowe jajka wielkanocne
Składniki:
75 g masła orzechowego
kilka miękkich daktyli
75 g migdałów
75 g orzechów nerkowca
kilka kropel aromatu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta cynamonu
Zacznij od przygotowania kremu orzechowego. Migdały oraz nerkowce zmiksuj przy pomocy młynka elektrycznego. Jeśli nie posiadasz go w swojej kuchni, zamiast niego wykorzystaj blender. Do orzechów dodaj wydrylowane daktyle, aromat waniliowy oraz cynamon.
Zmiksuj całość na kremową masę i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aby stężała. Po tym czasie uformuj z kremu niewielkie jajeczka (warto posmarować dłonie tłuszczem, aby masa nie kleiła się do skóry). Następnie ponownie włóż je do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z połową łyżeczki oleju kokosowego. Przy pomocy widelca zamocz każde z jajek w czekoladzie i odłóż je na metalową kratkę, w celu odcieknięcia nadmiaru polewy oraz stężenia jej. Jeszcze raz wstaw je do lodówki i gotowe. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: elle.pl; onet.pl