Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakich słodyczy powinny unikać dzieci w Wielkanoc?
Adam Moskal
Adam Moskal 02.04.2021 02:00

Jakich słodyczy powinny unikać dzieci w Wielkanoc?

Czekoladowe jajka
margouillatphotos, Getty Images

Wielkanocne jajeczka należą do klasyki deserów i przysmaków, za którymi najbardziej przepadają najmłodsi. Nic dziwnego, w końcu słodka czekolada, nierzadko z kremowym wypełnieniem, sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Istnieje jednak pewne ryzyko. 

Wiele firm produkuje jajeczka o niewielkim rozmiarze, dlatego istnieje bardzo duże ryzyko zadławienia, jeśli jajko jedzone jest przez młode dziecko. Należy również pamiętać o bezwzględnym zakazie kładzenia takich niewielkich czekoladek na świątecznym stole, do którego mają dostęp dzieci. W innym przypadku mogą je połknąć i udusić się, poprzez zapchanie dróg oddechowych. 

Bezpieczna wersja wielkanocnych jajek

Jeśli nie chcesz odmawiać swojemu dziecku przyjemności, postaraj się znaleźć w sklepie jajka o większej średnicy - wystarczy rozbić je na mniejsze kawałki, a groźba zadławienia dziecka znacznie maleje. Warto kupować również droższą czekoladę lepszej jakości, aby nie karmić swojej pociechy czekoladopodobnymi produktami. 

Dla tych, którzy znacznie bardziej dbają o dietę swoich najbliższych, proponujemy przygotowanie jajek własnoręcznie. Poniższy przepis pozwala zrobić je od podstaw, a dużą zaletą jest brak cukru. Jako słodzik wykorzystuje się daktyle, w których naturalny poziom fruktozy jest ogromny. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Źródło: Polina Tankilevitch, Pexels

Przepis na czekoladowe jajka wielkanocne

Składniki: 

  • 75 g masła orzechowego

  • kilka miękkich daktyli

  • 75 g migdałów

  • 75 g orzechów nerkowca

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

  • szczypta cynamonu

Zacznij od przygotowania kremu orzechowego. Migdały oraz nerkowce zmiksuj przy pomocy młynka elektrycznego. Jeśli nie posiadasz go w swojej kuchni, zamiast niego wykorzystaj blender. Do orzechów dodaj wydrylowane daktyle, aromat waniliowy oraz cynamon. 

Zmiksuj całość na kremową masę i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aby stężała. Po tym czasie uformuj z kremu niewielkie jajeczka (warto posmarować dłonie tłuszczem, aby masa nie kleiła się do skóry). Następnie ponownie włóż je do lodówki. 

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z połową łyżeczki oleju kokosowego. Przy pomocy widelca zamocz każde z jajek w czekoladzie i odłóż je na metalową kratkę, w celu odcieknięcia nadmiaru polewy oraz stężenia jej. Jeszcze raz wstaw je do lodówki i gotowe. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: elle.pl; onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram