Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów
![lepienie pierogów](https://images.iberion.media/images/1920/lepienie_pierogow_a8b7f83399.jpeg)
Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się.
Pierogi kochają wszyscy
Każdy z nas uwielbia pierogi. Wydawałoby się, że ten narodowy specjał nie może podzielić Polaków. Okazało się jednak, że kością niezgody jest farsz. Nie do pomyślenia, a jednak.
Pomimo że coraz częściej pojawiają się pierogi z burakami i szpinakiem, te z tym składnikiem nie są przyjmowane tak entuzjastycznie. To dziwne, bo smakują wyśmienicie i powinny zachwycić każdego. Niestety, nie tym razem.
![śledzie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/sledzie_0fd9b83bb0.jpg)
Co to za kontrowersyjny farsz?
Ten kontrowersyjny farsz ma składnik, który przez jednych jest uwielbiany, a inni reagują na niego z obrzydzeniem. Tym składnikiem jest śledź. Brzmi zaskakująco, ale smak pierogów z tym farszem z całą pewnością podpasuje nawet przeciwnikom śledzi. Oprócz nich do przygotowania pierogów z tym farszem będziesz potrzebować składników listy poniżej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 400 g śledzi
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- pieprz
- sól
Przepis na zaskakujący farsz
Zacznij od wymoczenia śledzi w wodzie przez 2 godziny. Następnie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli wsyp umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki.
W maszynce do mielenia zmiel śledzie oraz cebulę z pieczarkami. Składniki przełóż do miski i dopraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej mleko oraz ciepłą wodę. Całość wymiesza, a następnie zagnieć ciasto. Jego konsystencja ma być jednolita i sprężysta.
Ciasto podziel na cztery części. Każdy z nich rozwałkuj na ciebie placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij równe krążki. Na każdy z nich ułóż odrobinę farszu. Zalep jego krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia. Podawaj z podsmażoną cebulką, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź, jak lepiej przygotować kapustę do gołąbków oraz dowiedz się, czym lepiej słodzić herbatę.
![smażona cebula.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazona_cebula_6c7763ab69.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_d1a06ed378.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_d2017db594.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)