Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów
![lepienie pierogów](https://images.iberion.media/images/1920/lepienie_pierogow_a8b7f83399.jpeg)
Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się.
Pierogi kochają wszyscy
Każdy z nas uwielbia pierogi. Wydawałoby się, że ten narodowy specjał nie może podzielić Polaków. Okazało się jednak, że kością niezgody jest farsz. Nie do pomyślenia, a jednak.
Pomimo że coraz częściej pojawiają się pierogi z burakami i szpinakiem, te z tym składnikiem nie są przyjmowane tak entuzjastycznie. To dziwne, bo smakują wyśmienicie i powinny zachwycić każdego. Niestety, nie tym razem.
![śledzie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/sledzie_0fd9b83bb0.jpg)
Co to za kontrowersyjny farsz?
Ten kontrowersyjny farsz ma składnik, który przez jednych jest uwielbiany, a inni reagują na niego z obrzydzeniem. Tym składnikiem jest śledź. Brzmi zaskakująco, ale smak pierogów z tym farszem z całą pewnością podpasuje nawet przeciwnikom śledzi. Oprócz nich do przygotowania pierogów z tym farszem będziesz potrzebować składników listy poniżej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 400 g śledzi
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- pieprz
- sól
Przepis na zaskakujący farsz
Zacznij od wymoczenia śledzi w wodzie przez 2 godziny. Następnie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli wsyp umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki.
W maszynce do mielenia zmiel śledzie oraz cebulę z pieczarkami. Składniki przełóż do miski i dopraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej mleko oraz ciepłą wodę. Całość wymiesza, a następnie zagnieć ciasto. Jego konsystencja ma być jednolita i sprężysta.
Ciasto podziel na cztery części. Każdy z nich rozwałkuj na ciebie placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij równe krążki. Na każdy z nich ułóż odrobinę farszu. Zalep jego krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia. Podawaj z podsmażoną cebulką, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź, jak lepiej przygotować kapustę do gołąbków oraz dowiedz się, czym lepiej słodzić herbatę.
![smażona cebula.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazona_cebula_6c7763ab69.jpg)
![sernik z mlekiem skondensowanym](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_fbece5264e.jpg)
![naleśniki na słodko](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_na_slodko_54a7075c27.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_fbb244aa58.jpg)
![mandarynki zalane ciastem](https://images.iberion.media/images/origin/manarynki_0e6a1ea721.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_b5126b9208.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_d1a06ed378.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_d2017db594.png)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![banany w cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/banana_a09899fa43.jpg)
![kruche ciastka](https://images.iberion.media/images/origin/kruche_ciastka_f859969c7e.jpg)
![Mięso mielone na pyszne kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_9b176b65a0.jpg)
![Serowe oponki lepsze od pączków](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240109_114655_ce5b064c99.png)
![przypomina kurczaka i jest pełne alufolii](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_7eaa965c0e.jpg)
![seromakowiec](https://images.iberion.media/images/origin/seromakowiec_b82d30a4a9.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_aef0dd20fe.jpg)
![faszerowane ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_ziemniaki_cc04a70d39.jpg)
![Faworki posypane cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_ad04ca3a7f.jpg)
![makaron i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d3c37a0927.jpg)
![Kanapki z pastą ze słonecznika i ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Kanapki_6b021ab30b.jpg)
![Ciasto francuskie z dodatkami w środku](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_francuskie_dac309675d.jpg)
![zupa porowo-serowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_porowo_serowa_30546f2683.jpg)
![smażenie nalesników](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6fe474257b.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_0129e1cbf2.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/robienie_jajecznicy_fc8841f67e.jpg)
![plastry banana ułożone na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/banan_a44c0776bf.jpg)
![Faworki posypane cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_ad04ca3a7f.jpg)
![Niebezpieczny grapefruit](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_28_826ce02acd.png)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_983_9a9a61cdc9.png)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/pieniadze_fot_NBP_c53b940a00.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/Pilne_20ebe7e034.jpg)
![Faworki posypane cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_ad04ca3a7f.jpg)