Katarzyna wrzuciła do kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie
Szukacie inspiracji na niezwykłą, prostą i smaczną potrawę? Może wykorzystacie pomysł Katarzyny? Wrzuciła ona do poszatkowanej kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie. Podajcie je z sosem jogurtowo-czosnkowym, a z pewnością się nim nasycicie.
Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. A młoda kapusta, też niezwykle smacznym i zdrowym. Możecie z niej zrobić surówkę, dodać ją do zupy, zapiekanki, czy przygotować z niej gołąbki. Jednak Katarzyna wpadła na inny pomysł. Do poszatkowanej kapusty dodała kilka składników i całość usmażyła. Otrzymała w ten sposób proste i smaczne danie.
Jak wygląda potrawa Katarzyny, możecie sprawdzić na zdjęciu zamieszczonym w naszym materiale. Jest to screen z filmiku na kanale Przepisy od Katarzyny na YouTube. Też jesteście zaskoczeni apetycznością tego dania?
Przepis Katarzyny na danie z kapusty
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
sól
2 jajka
pieprz
czosnek granulowany
3 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
1 łyżka białego sezamu
5 dag żółtego sera
Przygotowanie dania z kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. Umieść ją w misce, oprósz solą, a potem wygnieć dłonią, by zmiękła.
Do kapusty dodaj jajka, dużą szczyptę pieprzu i granulowany czosnek. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią kapuścianą masę, lekko ugnieć ją łyżką, posyp sezamem. Smaż ok. 10 minut na niedużym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie placek obróć przy pomocy talerza. Jego wierzch posyp startym serem, przykryj i smaż jeszcze kilka minut.
Kapuściany placek podawaj krojony w trójkąty. Najsmaczniejszy jest z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu i jogurtu.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na potrawy z kapusty. Sprawdź, jak zrobić bigos z młodej kapusty, a także, jak jednogarnkowy obiad z młodej kapusty robi Tomasz Strzelczyk.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: filmik na kanale Przepisy od Katarzyny na YouTube