Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis
Schab po dziekańsku jest szybką i prosta alternatywa dla smażonych kotletów schabowych. Kawałki mięsa należy zamarynować dzień przed przygotowaniem a następnie obsmażyć i włożyć do piekarnika. Tym aromatycznym kotletom schabowym nie sposób się oprzeć.
Przygotowanie pieczonego schabu nie musi być trudne. Wypróbuj ten niezwykły przepis na pieczone kotlety schabowe. Ziołowa chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku to coś, co nadaje kotletom schabowym po dziekańsku ich wyjątkowości. Do tego wychodzą zawsze niezwykle soczyste i apetyczne.
Przepis na chrupiące kotlety schabowe
Składniki:
1 kg schabu
2 jajka
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
olej do smażenia
Jak przyrządzić pyszne pieczone kotlety schabowe
Mięso na kotlety schabowe umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek rozbij równomiernie tłuczkiem do mięsa.
Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W misce wymieszaj mąkę, jajka, sos sojowy oraz przyprawy. Mięso włóż do marynaty tak, aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty. Wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Zamarynowane kotlety schabowe obsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kolejne obsmażone kawałki mięsa przekładaj do naczynia żaroodpornego. Polej 3-4 łyżkami wody i piecz od przykryciem przez ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Spróbuj tych apetycznych mielonych z dodatkiem musztardy. Mamy też bezmięsną propozycje na kotlety przygotowane z ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni
Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne
Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia