Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 24.09.2022 10:58

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

kotlety schabowe
Canva / sanjagrujic

Schab po dziekańsku jest szybką i prosta alternatywa dla smażonych kotletów schabowych. Kawałki mięsa należy zamarynować dzień przed przygotowaniem a następnie obsmażyć i włożyć do piekarnika. Tym aromatycznym kotletom schabowym nie sposób się oprzeć.

Przygotowanie pieczonego schabu nie musi być trudne. Wypróbuj ten niezwykły przepis na pieczone kotlety schabowe. Ziołowa chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku to coś, co nadaje kotletom schabowym po dziekańsku ich wyjątkowości. Do tego wychodzą zawsze niezwykle soczyste i apetyczne.

Przepis na chrupiące kotlety schabowe

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka soli

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić pyszne pieczone kotlety schabowe

Mięso na kotlety schabowe umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek rozbij równomiernie tłuczkiem do mięsa.

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W misce wymieszaj mąkę, jajka, sos sojowy oraz przyprawy. Mięso włóż do marynaty tak, aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty. Wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.

Zamarynowane kotlety schabowe obsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kolejne obsmażone kawałki mięsa przekładaj do naczynia żaroodpornego. Polej 3-4 łyżkami wody i piecz od przykryciem przez ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Spróbuj tych apetycznych mielonych z dodatkiem musztardy. Mamy też bezmięsną propozycje na kotlety przygotowane z ziemniaków.

Canva / tzahiV
Canva / tzahiV

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: