Smakosze.pl
kotlety schabowe

Canva / sanjagrujic

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

24 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Schab po dziekańsku jest szybką i prosta alternatywa dla smażonych kotletów schabowych. Kawałki mięsa należy zamarynować dzień przed przygotowaniem a następnie obsmażyć i włożyć do piekarnika. Tym aromatycznym kotletom schabowym nie sposób się oprzeć.

Przygotowanie pieczonego schabu nie musi być trudne. Wypróbuj ten niezwykły przepis na pieczone kotlety schabowe. Ziołowa chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku to coś, co nadaje kotletom schabowym po dziekańsku ich wyjątkowości. Do tego wychodzą zawsze niezwykle soczyste i apetyczne.

gołąbki

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące kotlety schabowe

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka soli

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić pyszne pieczone kotlety schabowe

Mięso na kotlety schabowe umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek rozbij równomiernie tłuczkiem do mięsa.

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W misce wymieszaj mąkę, jajka, sos sojowy oraz przyprawy. Mięso włóż do marynaty tak, aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty. Wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.

Zamarynowane kotlety schabowe obsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kolejne obsmażone kawałki mięsa przekładaj do naczynia żaroodpornego. Polej 3-4 łyżkami wody i piecz od przykryciem przez ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Spróbuj tych apetycznych mielonych z dodatkiem musztardy. Mamy też bezmięsną propozycje na kotlety przygotowane z ziemniaków.

Canva / tzahiV

Canva / tzahiV

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >