Smakosze.pl
Kiedy solić wodę na ziemniaki?

canva/Iamthatiam

Kiedy solić wodę na ziemniaki? Tylko garstka zna prawidłową odpowiedź. Większość z nas jest w błędzie

4 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zastanawialiście się, kiedy solić wodę na ziemniaki? A może dodajecie przyprawę wtedy, gdy sobie o niej przypomnicie? Okazuje się, że chcąc osiągnąć efekt w postaci dobrze doprawionego warzywa, trzeba wsypać sól tuż po tym, jak woda zawrze. W przeciwnym wypadku warzywo nie zdoła przejść smakiem dodatku.

Solenie ziemniaków tylko pozornie jest czynnością prostą. Okazuje się bowiem, że dodanie soli w trakcie gotowania albo na sam koniec sprawi, że warzywo będzie niedoprawione. Dzieje się tak dlatego, że ziemniaki potrzebują czasu, by wchłonąć przyprawę z wody.

Niby schabowy z kalafiora

Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze

CZYTAJ DALEJ

Kiedy solić wodę na ziemniaki? Tylko jedna metoda jest poprawna

Ziemniaki, z których chcemy przygotować sałatkę czy purée należy włożyć do już posolonej wody. Przyrządzając je w ten sposób, będziemy mieli pewność, że bulwy przejdą smakiem przyprawy i nie będą bez wyrazu.

Przy kolejnym gotowaniu wsypmy więc sól bezpośrednio po zagotowaniu płynu i zamieszajmy go. Ziarenka będą miały czas się rozpuścić, a woda zawrze w odpowiednim czasie. Dodanie przyprawy do zimnej wody sprawia bowiem, że więcej czasu potrzeba, by doprowadzić ja do wrzenia.

Kiedy wkładać ziemniaki do wrzątku?

Wiemy już, kiedy solić wodę na ziemniaki. Warto zatem wspomnieć o innym istotnym szczególe dotyczącym gotowania pysznej bulwy, czyli wyborze momentu na włożenie jej do garnka. Wydawać by się to mogło trywialne, lecz kolejność ma znaczenie.

Ziemniaki po obraniu i pokrojeniu trzeba wrzucać do posolonego wrzątku. Umieszczone w zimnej wodzie uwolnią skrobię oraz cenne witaminy. Nie chcemy, by znalazły się one w wodzie, którą zazwyczaj się wylewa (choć są sposoby na jej wykorzystanie). Wystrzegajmy się zatem namaczania ziemniaków przed gotowaniem.

Na naszej stronie znajdziecie smaczne przepisy na dania z ziemniakami. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować pyszną sałatkę z ich udziałem. Ten natomiast zdradza sposób na chrupiące ziemniaki z pieca.

Wiemy, kiedy solić wodę na ziemniaki

canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa

Porady

Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >