Kiedy solić wodę na ziemniaki? Tylko garstka zna prawidłową odpowiedź. Większość z nas jest w błędzie
Zastanawialiście się, kiedy solić wodę na ziemniaki? A może dodajecie przyprawę wtedy, gdy sobie o niej przypomnicie? Okazuje się, że chcąc osiągnąć efekt w postaci dobrze doprawionego warzywa, trzeba wsypać sól tuż po tym, jak woda zawrze. W przeciwnym wypadku warzywo nie zdoła przejść smakiem dodatku.
Solenie ziemniaków tylko pozornie jest czynnością prostą. Okazuje się bowiem, że dodanie soli w trakcie gotowania albo na sam koniec sprawi, że warzywo będzie niedoprawione. Dzieje się tak dlatego, że ziemniaki potrzebują czasu, by wchłonąć przyprawę z wody.
Kiedy solić wodę na ziemniaki? Tylko jedna metoda jest poprawna
Ziemniaki, z których chcemy przygotować sałatkę czy purée należy włożyć do już posolonej wody. Przyrządzając je w ten sposób, będziemy mieli pewność, że bulwy przejdą smakiem przyprawy i nie będą bez wyrazu.
Przy kolejnym gotowaniu wsypmy więc sól bezpośrednio po zagotowaniu płynu i zamieszajmy go. Ziarenka będą miały czas się rozpuścić, a woda zawrze w odpowiednim czasie. Dodanie przyprawy do zimnej wody sprawia bowiem, że więcej czasu potrzeba, by doprowadzić ja do wrzenia.
Kiedy wkładać ziemniaki do wrzątku?
Wiemy już, kiedy solić wodę na ziemniaki. Warto zatem wspomnieć o innym istotnym szczególe dotyczącym gotowania pysznej bulwy, czyli wyborze momentu na włożenie jej do garnka. Wydawać by się to mogło trywialne, lecz kolejność ma znaczenie.
Ziemniaki po obraniu i pokrojeniu trzeba wrzucać do posolonego wrzątku. Umieszczone w zimnej wodzie uwolnią skrobię oraz cenne witaminy. Nie chcemy, by znalazły się one w wodzie, którą zazwyczaj się wylewa (choć są sposoby na jej wykorzystanie). Wystrzegajmy się zatem namaczania ziemniaków przed gotowaniem.
Na naszej stronie znajdziecie smaczne przepisy na dania z ziemniakami. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować pyszną sałatkę z ich udziałem. Ten natomiast zdradza sposób na chrupiące ziemniaki z pieca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny