Rewelacyjny kiszony kalafior. Zawsze chrupiący, bije na głowę nawet ogórki
Kiszone ogórki i kapusta są w nas niezwykle popularnymi przetworami. A czy wiecie, że kisić można też kalafior? Przygotowuje się go podobnie, jak ogórki, a smakuje naprawdę wybornie. Jest twardy, chrupiący i pełen smaku. Warto spróbować tej pysznej i zdrowej przekąski.
Kiszony kalafior ma lekko kwaśny smak i pomimo kiszenia zachowuje swoją chrupkość. Nastawiając kalafior do kiszenia można użyć tradycyjnych składników znanych z kiszenia ogórków. Ta prosta przekąska skradnie Twoje serce.
Przepis na chrupiącego kiszonego kalafiora
1 kalafior
5-6 ząbków czosnku
zestaw do kiszenia (ten sam, którego używamy do kiszenia ogórków)
4 szklanki wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Prosty i szybki przepis na kiszonego kalafiora
Kalafior opłucz, usuń twardą łodygę. Do kiszonego kalafiora używa się jedynie mniejszych części, tzw. kwiatów. Podziel je na małe różyczki.
W garnku zagotuj litr wody. Dodaj łyżkę soli oraz łyżeczkę cukru. Podgrzewaj zalewę do kiszonego kalafiora, aż sól i cukier się rozpuszczą.
W wyparzonych i suchych słoikach poukładaj koper, ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu. Następnie poupychaj w nich dość ciasno różyczki kalafiora. Zalej je dobrze ciepłą zalewą, tak by warzywo całkowicie się pod nią znalazło.
Słoiki zakręć, pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Mniej więcej po tygodniu kalafior kiszony jest gotowy do jedzenia. Możesz podawać go jako samodzielną przekąskę lub do dania obiadowego. Kiszony kalafior sprawdzi się również w towarzystwie kanapek. Kalafior nie jest jedyną niebanalną propozycją na kiszonkę. Spróbuj zaskakująco pysznych kiszonych pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Papryka faszerowana kaszą i suszonymi pomidorami. Oryginalne danie na obiad lub kolację
Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama