Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny kiszony kalafior. Zawsze chrupiący, bije na głowę nawet ogórki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.11.2022 22:46

Rewelacyjny kiszony kalafior. Zawsze chrupiący, bije na głowę nawet ogórki

kiszony kalafior
Canva /serggn

Kiszone ogórki i kapusta są w nas niezwykle popularnymi przetworami. A czy wiecie, że kisić można też kalafior? Przygotowuje się go podobnie, jak ogórki, a smakuje naprawdę wybornie. Jest twardy, chrupiący i pełen smaku. Warto spróbować tej pysznej i zdrowej przekąski.

Kiszony kalafior ma lekko kwaśny smak i pomimo kiszenia zachowuje swoją chrupkość. Nastawiając kalafior do kiszenia można użyć tradycyjnych składników znanych z kiszenia ogórków. Ta prosta przekąska skradnie Twoje serce.

Przepis na chrupiącego kiszonego kalafiora

  • 1 kalafior

  • 5-6 ząbków czosnku

  • zestaw do kiszenia (ten sam, którego używamy do kiszenia ogórków)

  • 4 szklanki wody

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

Prosty i szybki przepis na kiszonego kalafiora

Kalafior opłucz, usuń twardą łodygę. Do kiszonego kalafiora używa się jedynie mniejszych części, tzw. kwiatów. Podziel je na małe różyczki.

W garnku zagotuj litr wody. Dodaj łyżkę soli oraz łyżeczkę cukru. Podgrzewaj zalewę do kiszonego kalafiora, aż sól i cukier się rozpuszczą.

W wyparzonych i suchych słoikach poukładaj koper, ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu. Następnie poupychaj w nich dość ciasno różyczki kalafiora. Zalej je dobrze ciepłą zalewą, tak by warzywo całkowicie się pod nią znalazło.

Słoiki zakręć, pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Mniej więcej po tygodniu kalafior kiszony jest gotowy do jedzenia. Możesz podawać go jako samodzielną przekąskę lub do dania obiadowego. Kiszony kalafior sprawdzi się również w towarzystwie kanapek. Kalafior nie jest jedyną niebanalną propozycją na kiszonkę. Spróbuj zaskakująco pysznych kiszonych pomidorów.

Canva / jirkaejc
Canva / jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: