Zrób pyszną niespodziankę na obiad. Wystarczy mąka, mleko i drożdże
Mleko, mąka, drożdże. To nie jest przepis ani na ciasto, ani na pizzę. To danie wszyscy znamy doskonale. Przygotujesz je w prosty sposób, a podane z ulubionymi dodatkami smakuje jak marzenie. Dorośli i dzieci będą zachwycone!
Na obiad zrób bliskim pyszną niespodziankę
Wszyscy doskonale je znamy, choć pod różną nazwą: pampuchy, parowce, kluski na parze. Są proste w przygotowaniu i tak smaczne, że można jeść je codziennie. Pampuchy możemy podawać z dowolnymi dodatkami. Latem najczęściej sięgamy po świeże owoce, np. maliny, czy truskawki i robimy z nich pyszny mus.
Parowce doskonale smakują również ze śmietaną, oprószone cynamonem, czy kakao. Zimą moją ulubioną wersją kultowego dania są pampuchy z domową polewą czekoladową. To smak mojego dzieciństwa, do którego często wracam.
Wydrąż bułkę, nadziej dodatkami i wstaw do piekarnika. Śniadanie na medalPrzepis na wyśmienite pampuchy
Z podanych składników przygotujesz 14 klusek na parze.
Składniki na rozczyn:
- 35 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- 7 łyżeczek wody
- 4 łyżeczki cukru
Jak zrobić domowe kluski na parze?
Na początku przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i przełóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i zalej lekko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie, zacznij przygotowywać ciasto na pampuchy.
Do większej miski wsyp mąkę. Dodaj jajka, sól, mleko i olej. Zacznij wyrabiać, a następnie dodaj rozczyn. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie, przełóż je na blat oprószony mąką i uformuj kulę. Podziel ją na 14 równych części i uformuj pampuchy. Kluski gotuj na parze przez około 6-7 minut i podaj z ulubionymi dodatkami.
Moim ulubionym dodatkiem do pampuchów jest domowa polewa czekoladowa. Przygotujesz ją w następujący sposób: w rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko, kakao i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowe!
Na obiad polecamy również nietypowe racuchy oraz gulasz wołowy.