Klasyczna zupa grzybowa - cudowny i prosty przepis
Zupa grzybowa ugotowana z grzybów leśnych jest niezwykle aromatycznym daniem dla całej rodziny. Zupa ma doskonały smak, aromat i ciemny, grzybowy kolor. W sezonie grzybowym zupa z grzybów leśnych jest potrawą niemal obowiązkową. Poznaj przepis na klasyczną zupę grzybową i odkryj jej niezwykły smak.
Jesień to sezon na grzyby leśne. Niezależnie od tego, czy zupę grzybową przygotujesz z kozaków, podgrzybków, czy innych grzybów, danie będzie niezwykle aromatyczne, zdrowe, pożywne i doskonałe w smaku. W sezonie warto również suszyć leśne grzyby, aby cieszyć się ich smakiem do kolejnej jesieni i przygotować z nich np. farsz do pierogów lub grzybową zupę wigilijną.
Zupę grzybową koniecznie przygotuj na prawdziwym, domowym wywarze warzywnym lub drobiowym. Bulion ugotuj dzień wcześniej, możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa grzybowa na kostce rosołowej nie będzie miała już tak pełnego smaku i przede wszystkim nie będzie już tak zdrowa.
Przepis na klasyczną zupę grzybową
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg grzybów leśnych
2 l bulionu warzywnego
4 ziemniaki
cebula
pół pęczka koperku
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
2 łyżki masła
Jak przygotować klasyczną zupę grzybową?
W dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez kilka minut. Grzyby umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je do garnka, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż puszczą sok.
Z bulionu odlej 100 ml i rozrób śmietanę. Kiedy grzyby zaczną intensywnie pachnieć, wlej resztę wywaru, dodaj posiekany koperek i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż ziemniaki i grzyby będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.