Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kofty wieprzowe. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2022 01:00

Kofty wieprzowe. Przepis krok po kroku

Kofty wieprzowe
canva/Magone

Kofty wieprzowe, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z grilla lub piekarnika, to pomysł na pyszne i niecodzienne danie dla całej rodziny. Mięso mielone z cebulką, czosnkiem i przyprawami ma fenomenalny smak i doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i spotkanie przy grillu. Poznaj przepis na kofty wieprzowe.

Jeśli masz ochotę na powiew świeżości w kuchni, przygotuj niezwykłe szaszłyki z mięsa mielonego. Szaszłyki doprawione świeżą kolendrą, imbirem, kminem rzymskim i chili mają doskonały smak i są niezwykle aromatyczne.

Do koftów wykorzystaj mięso mielone wieprzowe, najlepiej z łopatki lub szynki. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Nie rezygnuj z ziół- dodają świeżości, lekkości i ciekawego smaku.

Odkąd odkryłam kofty wieprzowe, żaden grill z przyjaciółmi nie odbył się bez mięsnych szaszłyków, wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa. Do koftów podaję ziemniaki pieczone, lekką sałatkę z pomidorów i obowiązkowo grecki sos tzatziki. Kofty przygotujesz również w piekarniku, też będą pyszne.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowaną rybę, żeby była pyszna i soczysta.

Przepis na kofty wieprzowe

Składniki na 6 szaszłyków:

  • 500 g mięsa mielonego

  • duża cebula czerwona

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • pół pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • szczypta imbiru mielonego

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • szczypta mielonego chili

  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

  • 6 patyczków do szaszłyków

Jak zrobić kofty wieprzowe?

Mięso mielone włóż do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulę, wlej oliwę, wsyp wszystkie przyprawy, pieprz, sól, posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę i dokładnie wymieszaj.

Składniki na kofty wieprzowe

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Na każdy patyczek doklej z każdej strony mięso mielone w taki sposób, aby miało podłużny kształt. Gotowe kofty usmaż na grillu lub upiecz w piekarniku- przełóż mięso na blachę z papierem do pieczenia lub na ruszt i wstaw do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.