Jak zrobić kofty wołowe?
Kofty wołowe, inaczej kebaby lub szaszłyki wołowe, to pomysł na pyszną wołowinę z grilla lub piekarnika. Doskonale doprawione mięso grillowane lub pieczone i podane z aromatycznymi dodatkami jest daniem, które posmakuje wszystkim i stanie się hitem sezonu grillowego. Poznaj przepis na niezwykłe kofty wołowe.
Kofty wołowe są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających mięsożerców. Miękka, soczysta, delikatna i dobrze doprawiona wołowina rozpływa się w ustach i jest podstawowym daniem na każdym grillu z rodziną i przyjaciółmi.
Do koftów podaję grecki sos tzatziki lub gęsty jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną kolendrą. I jeden i drugi sos jest rewelacyjny do wołowiny z grilla, bardzo podkreśla jej smak.
Do każdego mięsa z grilla podaję albo grillowane warzywa, albo lekkie sałatki, np. grecką, czy sałatkę z pomidorów, ogórka i cebulki. Kofty wyjdą równie smaczne, kiedy upieczesz je w piekarniku na ruszcie, pieczone na blaszce mogą się spalić.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą.
Przepis na kofty wołowe
Składniki na 6-7 koftów:
500 g mięsa wołowego mielonego
łyżeczka oliwy z oliwek
cebula czerwona
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Jak zrobić kofty wołowe?
Cebulę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Mięso przełóż do miski, wlej oliwę i wyrabiaj ręcznie, co jakiś czas uderzając pięścią, żeby dobrze spulchnić wołowinę, następnie dodaj cebulę, sól, pieprz, kmin, paprykę, czosnek i dokładnie wymieszaj, całość wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Źródło zdjęcia: canva/CarlaNichiata Wyjmuj po małej porcji wołowiny i formuj ją razem z patyczkiem do szaszłyków, tak, aby powstał wałek. Kofty grilluj lub piecz w piekarniku ( 200 stopni C) na ruszcie na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.