Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza
Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami.
Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?
Przepis na aksamitną zupę pomidorową według Kuronia
Składniki:
2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
660 g przecieru pomidorowego
1 żółtko
70 ml śmietanki 18% lub roślinnego zamiennika
sól i pieprz w ilości do smaku
ulubione zioła np. świeża bazylia lub oregano (opcjonalnie)
Jak zrobić pożywną pomidorówkę? Kuroń ma swój patent
Bulion wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy go, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy na niewielkim ogniu. Śmietanę umieszczamy w miseczce. Jeśli jest bardzo gęsta, możemy dodać nieco mleka.
Do śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i hartujemy całość poprzez wlanie odrobiny zupy z garnka. Ostrożnie przelewamy uzyskana „zaprawę” do pomidorówki, cały czas mieszając danie. Podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do gorącej pomidorówki dodajemy zioła, jeśli mamy ochotę. Podajemy ja z makaronem, ryżem, kaszą lub grzankami czosnkowymi. Smacznego.
Wskazówka: w wersji wegańskiej do zagęszczenia i delikatnego posłodzenia dania możemy wykorzystać marchewkę. Wystarczy ją zblendować z pomidorówką, a następnie dodać śmietankę kokosową lub sojową, hartując ją wcześniej tak samo, jak tradycyjną.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne na smakowite zupy. Szczególnie polecamy recepturę na aromatyczną dyniową z kardamonem. Być może spodoba wam się również patent na sycący i rozgrzewający barszcz ukraiński.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Źródło: kuron